Societat 19/06/2018

La Fiscalia arxiva la investigació sobre l'adjudicació directa a l'empresa Spai

A més, critica els dos sindicats de policia per haver actuat sense neutralitat política i imparcialitat

Ara Andorra
2 min
Els representants dels sindicats de l'Administració han entregat un informe a la Fiscalia aquest dimarts. / E. J. M.

Andorra la VellaLa Fiscalia ha arxivat la investigació sobre l'adjudicació directa del Govern a l'empresa de serveis informàtics Spai, vinculada familiarment amb el cap de Govern. Les diligències es van obrir després que a principis de febrer els sindicats de l'administració informessin del cas a la Fiscalia, que finalment ha considerat que no es desprenen elements constitutius d'infracció penal, ni per corrupció, ni per tràfic d'influències o per altres conductes recollides al títol XXI del Codi penal.

El 6 de febrer, els representants del Col·lectiu de la Policia d'Andorra (CFPA), la Unió Sindical d'Andorra (USdA), el Sindicat d'Ensenyament Públic (SEP), l'Associació de Bombers d'Andorra, l'Associació A118 i el Sindicat de Policia d'Andorra van posar en coneixement de la Fiscalia que presumptament el Govern havia adjudicat unes feines de manteniment de programari i maquinari informàtic de manera directa i sense concurs públic. El Govern va justificar que les adjudicacions s'havien fet a l'empresa Spai perquè es tracta de l'única empresa del país que pot subministrar el programari i el maquinari d'IBM, la marca amb la qual funciona el departament informàtic de l'administració.

En la seva resolució, que data del 12 de juny i que no és susceptible de recurs, la Fiscalia diu que, malgrat les eventuals anomalies que es poguessin donar en la tramitació administrativa de les licitacions –que en tot cas s'haurien de tractar per la via administrativa–, no veu elements constitutius de cap delicte penal. Per això, acorda arxivar les diligències, ja que "els fets objecte de comunicació resulten en l'estat actual de les actuacions atípics des d'un prisma penal".

Crítica als col·lectius policials

La Fiscalia posa també de manifest que es desconeix si la comunicació dels representants sindicals va ser formulada a títol particular o va ser acordada per cada col·lectiu, ja que remarca que no es van aportar els acords dels sindicats als quals representaven.

A més, recorda que els funcionaris de policia tenen l'obligació de comunicar per les vies oficials la comissió de qualsevol fet punible quan en tinguin coneixement, i critica que els representants dels dos col·lectius policials hagin actuat al marge de les seves funcions oficials i "sense complir el principi d'actuació d'absoluta neutralitat política i d'imparcialitat" que exigeix la Llei del Cos de Policia. Això, segons el Ministeri Fiscal, "perjudica qualsevol investigació que es pugui dur a terme al respecte dels fets comunicats", ja que no va poder sol·licitar "amb plenes garanties d'imparcialitat" la col·laboració del Cos de Policia.

stats