Societat 20/08/2019

Fridays for future no vol propostes "que es puguin veure com un càstig"

Creuen que el Govern hauria de donar alternatives més beneficiosos per a la ciutadania

T. Navarro
2 min
Els joves del moviments Fridays for Future es reivindiquen davant del Consell General. / M. P. (ANA)

Andorra la VellaEl col·lectiu de joves Fridays for future (FFF) es troba aquest estiu estudiant les primeres propostes fetes pels grups parlamentaris de Demòcrates, Liberals d'Andorra i Ciutadans Compromesos, per pal·liar els efectes del canvi climàtic. "Hi ha algunes que són molt bones, però d'altres que hauríem de millorar". Un exemple és la taxa als vehicles contaminants, que el president del col·lectiu, Mateu Bracque, creu que "es podria veure com un càstig". "Són propostes que hem de discutir", ha dit Bracque, per aconseguir que "la ciutadania vegi que l'ecologia els beneficia".

Seguint amb el mateix exemple, "si s'aplica aquesta taxa, hauria d'haver-hi una proposta millor de la que tenim, com per exemple la gratuïtat del transport públic". Així, "les persones que visquin al Tarter i que només tenen busos a l'hivern no hauran de pagar més". D'aquesta manera s'evitaria una situació com la que s'està vivint a França, on els professionals dels transports es queixen de la taxa al petroli, recentment imposada, "perquè no tenen alternativa". Bracque, igual que FFF, creu que totes aquestes mesures són imprescindibles per protegir el planeta, ja que "si no som tots ecologistes, al final no tindrem futur".

Els grups parlamentaris van entregar al col·lectiu el 22 de juliol la trentena de mesures a curt i llarg termini per pal·liar els efectes del canvi climàtic. Algunes son d’obligat compliment dins la Unió Europea, com la prohibició de plàstics d’un sol ús, i d’altres apareixien en els programes electorals de les passades eleccions generals, com per exemple el foment de l’economia circular o l’estudi d’un transport per cable.

stats