Societat 27/10/2022

Govern finançarà la traducció a diverses llengües de literatura andorrana en català

El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, han presentat el nou Pla estratègic de la cultura Andorra 2030

ARA Andorra
2 min
Xavier Espot a la intervenció d'avui.

Andorra la VellaEl cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, han presentat davant del sectors cultural del país i també dels agents del teixit

associatiu el nou Pla estratègic de la cultura Andorra 2030. El document neix arran del mandat del Llibre blanc de la cultura i estableix un full de ruta amb accions concretes i compartides i emmarca les polítiques culturals en una visió estratègica de país, donant resposta a les inquietuds del sector cultural. Entre les accions que proposa el pla, s'inclou una que detalla que Govern subvencionarà la traducció de literatura feta a Andorra en català a diferents llengües.

Tal com han destacat Espot i Riva, el Pla estratègic “no només afecta el sector cultural, sinó al conjunt de la ciutadania i altres sectors socials i econòmics”. Espot ha ressaltat durant la presentació que el nou projecte, elaborat de forma participativa també amb la implicació de la ciutadania, és “un punt d’inflexió, una nova manera de relacionar-se de l’administració amb els actors i altres agents culturals”. D’aquesta manera, ha explicat que el nou document té la voluntat de convertir-se en un “veritable contracte cultural” que relacioni el Govern, els comuns i els sectors culturals, sense desdibuixar la identitat i les competències de cadascun d’ells.

Per la seva banda, Riva ha apuntat que el Pla estratègic és un document viu, que anirà evolucionant en el temps i que, en cada moment, també es podrà ampliar segons les necessitats, les inquietuds i les aspiracions en l’àmbit cultural. Ha afegit que el document permet establir objectius en matèria de cultura, que han d’orientar “el disseny i la implementació de les polítiques culturals presents i dels propers anys”.

Prop de 300 accions per impulsar tots els sectors culturals

Així, i entrant al detall del document, el pla conté prop de 300 accions (en concret, 284), de les quals n’hi ha una cinquantena llarga que ja s’estan implementant o es troben en curs. La globalitat de les accions es persegueixen 4 grans objectius estratègics: identitat i cultura, drets culturals, suport estratègic i governança i gestió. D’aquests quatre objectius se’n desplega un decàleg, 10 punts que permeten sintetitzar el Pla i donar coherència al conjunt de les polítiques culturals. Dins de cadascun d’aquest punts s’hi ubiquen les accions concretes que s’han dissenyat per desenvolupar-se de forma immediata o amb un horitzó temporal del 2030. El pla es pot descarregar de forma completa a la web de cultura.

stats