Societat 07/05/2022

El Govern eliminarà els gravàmens a la importació d'aliments pel bestiar

Més de 140 animals a la segona edició de la fira del bestiar d'Ordino

L. G. (ANA)
3 min
Un infant donant menjar a un dels cavalls de la fira del bestiar d'Ordino.

OrdinoLa segona edició de la fira del bestiar d'Ordino, que se celebra aquest cap de setmana a la parròquia, aplega més de 140 animals, concretament 75 ovelles i una setantena de caps adults El cònsol major, Josep Àngel Mortés, ha manifestat durant la inauguració de l'esdeveniment que Ordino té més de deu famílies que es dediquen a la pagesia, tot exposant que la recuperació de la fira és una manera d'ajudar a protegir el sector primari.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, Eduard Betriu, qui ha posat en relleu la importància que té el sector primari per la parròquia, "sense el qual no podria sobreviure" i ha destacat el fet que la fira és un reconeixement "a les cases agrícoles i a la feina que a través d'un gran amor cap al patrimoni i al bestiar". També ha indicat que durant la jornada d'aquest dissabte s'han xollat una setantena d'ovelles.

En relació amb el relleu generacional a Ordino, Betriu ha manifestat que "estem bé", tot comentant que de les dotze explotacions de la parròquia, sis són exclusivament agrícoles i que les noves generacions estan agafant l'ofici i la professió "amb molt afecte i amor pels animals. Crec que anem per molt bon camí".

La demostració de xollar ovelles de la fira del bestiar d'Ordino.
Les ovelles de la fira del bestiar d'Ordino.

Per la seva banda, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha exposat que des del Govern impulsarà accions durant el mes de maig per ajudar als increments de preus globals que també sofreixen els ramaders a causa de l'impacte i les conseqüències de la guerra d'Ucraïna. Així doncs, ha anunciat que s'eliminaran els gravàmens sobre els contingents d'importació d'aliments per al bestiar amb la voluntat de donar un cop de mà al sector, el qual, ha dit, tot i no ser el que més aporta al PIB del país, té una tradició molt arrelada a Andorra. "La ramaderia a la parròquia d'Ordino està més viva que mai", ha dit.

Calvó ha explicat que el reglament estarà enllestit abans de l'estiu i ha recordat que el gravamen es va crear per fomentar el dall dels prats al Principat per engreixar els animals. Tanmateix, ha apuntat que, tot i que la pràctica s'està duent a terme, no és suficient per alimentar el bestiar i "és interessant poder-ho complementar amb pinsos i farines", motiu pel qual, reiterant l'efecte que està sobre els preus el context internacional, des de l'executiu s'ha decidit eliminar el gravamen, "de moment", de manera indefinida per abaratir els costos als ramaders. I ha posat de manifest que l'impacte pel sector serà aproximadament d'uns 40.000 d'euros.

Una de les paradetes del mercat de productes artesanals i agroalimentaris.
Els cònsols majors d'Ordino, Josep Àngel Mortés i Eva Choy, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i les conselleres generals Sandra Codina i Berna Coma, visitant l'exposició 'El racó del Casi Arajol'.

La ministra també ha volgut posar en relleu les ajudes que es donen des de l'administració pública al sector, les quals ascendeixen fins als tres milions d'euros anuals i ha asseverat que "s'incrementaran" mitjançant la llei òmnibus que es troba a tràmit parlamentari al Consell General, la qual preveu una actualització de les subvencions d'acord amb l'IPC, així com altres mesures per fomentar la construcció de noves explotacions agrícoles "que siguin rendibles en el temps".

stats