Societat 15/04/2016

Una intoxicació d'aigua provinent de la Font d'Arinsal afecta 900 empreses catalanes

El director d'Aigua d'Arinsal, Andreu Villarubla, assegura que cal analitzar si el problema prové de l'aigua o dels envasos reutilitzables, subministrats per l'empresa espanyola Eden Spring

M.t.
3 min
Un treballador d'Eden en un dels vídeos d'arxiu de l'empresa / YOUTUBE

Andorra la VellaDiversos treballadors d'empreses de la província de Barcelona i Tarragona han resultat intoxicats per beure aigua de la subministradora de fonts Eden Spring Espanya, que subministra garrafes de 20 litres d'aigua de la Font d'Arinsal a diverses empreses. Eden ha explicat en un comunicat que està portant a terme una retirada preventiva de sis lots, d'un total de 6.158 ampolles, que es van repartir a 925 clients de l'àrea de Barcelona i Tarragona els dies 7, 8, 11, 12 i 13 d'abril. També indiquen que han interromput el subministre del brollador Font d'Arinsal.

El director de Font d'Arinsal, Andreu Villarubla, ha confirmat a l'ARA Andorra que l'aigua provenia de la seva empresa, però ha apuntat que es desconeix si el problema prové de l'aigua o dels envasos reutilitzables, subministrats per Eden Spring. En tot cas, Villarubla ha assegurat que l'empresa compleix amb totes les garanties sanitàries i ha destacat que aquesta línia d'embotellament no té res a veure amb la resta d'aigua que es comercialitza amb ampolles d'altres formats. També ha indicat que feia només una setmana que treballaven amb Eden Spring, que són els encarregats de subministrar els taps i els envasos de 20 litres.

De la seva banda, el Govern andorrà ha indicat que estan en contacte amb la Conselleria de Salut de la Generalitat per fer les pertinents anàlisis, així com, si escau, obrir un expedient.

"Hi ha empreses amb quinze o vint afectats, i les plantilles es troben sense gent"

Alguns dels afectats han lamentat, a través de les xarxes socials, que no se'ls hagi informat del problema, han explicat que pateixen vòmits i desajustos intestinals, i apunten que en algunes empreses hi ha fins a una vintena o trentena d'intoxicats.

Un dels afectats, el Miquel, ha explicat a l'ARA Andorra que a la seva empresa, Deloitte, hi ha diversos intoxicats amb diversos graus de gravetat. Ell va tenir els primers símptomes aquest dijous al vespre, i des de llavors que pateix problemes de digestió. Dijous l'empresa ja va alertar el personal que no beguessin aigua, però no ha estat fins aquest divendres que la subministradora els ho ha confirmat. En el seu cas, després de fer un tuit mencionant Eden Spring, l'empresa s'hi ha posat en contacte per informar-lo que s'estan fent les pertinents anàlisis, i s'han compromès a notificar-li els resultats dimecres o dijous de la setmana vinent.

L’Andrés és company de la Laura, que treballa en una empresa multinacional de productes de consum. Ahir a la tarda mentre tornava cap a casa les companyes li van comentar per telèfon que hi havia una passa i que moltes es trobaven malament. En arribar, la Laura va començar a sentir molèsties. L’empresa on treballa s’ha posat en contacte amb ella i la resta de companyes malaltes, i han establert un comitè de crisi “hi ha empreses amb quinze o vint afectats, i les plantilles es troben sense gent”. Es dóna la circumstància que el germà de la Laura treballa també a l’empresa Deloitte, una de les altres empreses afectades per aquesta intoxicació, i que ell es troba també malalt. L'Andrés valora que la única informació que ha rebut ha estat per part de la seva empresa, que s’ha compromès a esclarir què ha passat.

De la seva banda, l’Olga treballa per a una Empresa de Treball Temporal (ETT) d'uns 50 treballadors de l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquest divendres al matí, en trucar a l’empresa per comunicar-los que estava malalta, li han explicat que un tècnic de l’empresa distribuïdora d’aigua havia passat per les oficines a recollir els envasos, i que possiblement d’aquí venia la gastroenteritis.

Eden Spring ha informat que estan contactant a tots els clients afectats per retirar l'aigua i fer la higienització de totes les fonts que es troben en les seves dependències, "mentre la situació està sent investigada". A més, han assegurat que l'empresa pren totes les precaucions necessàries per assegurar que el producte que subministren "segueix les normes espanyoles i europees més exigents. A més, seguim estrictes estàndards de qualitat propis que inclouen controls en laboratoris externs i altres procediments de control de qualitat". En el cas concret de la Font d'Arinsal, Eden ha indicat que "malgrat que tota la producció havia superat tots els controls sanitaris que marca la normativa, davant d'un possible risc relatiu a la qualitat dels lots, hem procedit a prendre mesures preventives".

stats