Societat 24/05/2018

Menys podis però valoració "positiva" de la temporada d'esquí alpí

La FAE posa en valor la feina feta i apunta que s'ha fet un pas endavant malgrat que els resultats han estat pitjors que l'any passat

Ana
3 min
Els representants de l'esquí alpí durant la presentació del balanç d'aquesta temporada. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaMenys podis que l'any passat i només un corredor entre els top-100 mundial, però valoració “positiva” dels resultats obtinguts al llarg de la temporada 2017-2018 per part de la secció d'esquí alpí. Aquest és el balanç que el director tècnic de la Federació Andorrana d'Esquí (FAE), Carles Visa, ha fet aquest dijous al matí a les oficines centrals de Crèdit Andorra, setmanes després de cloure la temporada. Visa ha admès que aquesta temporada ha tingut “un impacte menor” quant a resultats directes, però ha demanat “posar en valor” la tasca que estan realitzant els esquiadors perquè “la competència és altíssima i com més amunt apuntem més complicat és”.

La temporada passada la secció va aconseguir 71 podis, mentre que enguany s'han quedat amb 58, lluny dels 78 aconseguits ara fa dos anys, quan es van tancar una de les millors temporades de la història amb quatre corredors entre el top-100. Malgrat això, Visa considera que l'equip “ha fet un pas endavant”, ja que Joan Verdú ha aconseguit estar a les portes del top-30 de la Copa del Món. Conjuntament amb Mireia Gutiérrez, l'equip ja ha aconseguit col·locar dos corredors al top-30. A més, el director tècnic també ha justificat que la valoració positiva es basa en l'arribada de nous esquiadors a la línia de punts del circuit de la Copa d'Europa i l'obtenció de marques importants de la FIS. Tot i això, aquesta vegada només Verdú ha aconseguit entrar entre els top-100 mundial en un parell de disciplines i Gutiérrez n'ha quedat fora. Per tot plegat, el responsable de la FAE ha insistit que el grup d'esquiadors “disposa de les habilitats i del marge de millora necessari per continuar creient amb els objectius”.

En el balanç també hi han participat cinc dels esquiadors andorrans més destacats del panorama actual, com són Mireia Gutiérrez, Joan Verdú, Axel Esteve, Marc Oliveras i la jove Candelària Moreno. Gutiérrez ha acabat en la posició 107 mundial, un podi a la Copa d'Europa i la classificació en la Copa del Món. “Acabo la temporada amb un regust estrany, com sempre”, ha explicat l'esquiadora que ha puntualitzat que a l'estiu esperava entrar en Copa del Món més d'un cop. “Puc fer-ho molt millor i estar més sovint entre les trenta millors, amb ganes de tornar a començar”, ha conclòs.

Per la seva banda, Candelària Moreno ha valorat amb una millor prespectiva la seva temporada. “Bastant positiva, em falta molta experiència, treball i camí, però estic contenta dels resultats i per haver assolit la posició 139 a nivell mundial”. Per la part masculina, Verdú es queda molt a prop d'aconseguir la classificació de Copa del Món i ha tancat la temporada dins del top-100 en diverses disciplines i també amb un top-10 a Andorra en la Copa d'Europa. “Estic content i en els millors dels nivells respecte als altres competidors de la meva edat”.

Per la seva banda, Àlex Esteve ha estat un dels que més dur ha estat amb el seu balanç. “No ha estat a l'alçada de com estava competint a l'estiu, pensava que aniríem molt millor”. En els resultats no ha pogut aconseguir el nombre de podis de la temporada passada però ha acabant amb 18,80 punts a la disciplina d'eslàlom, segons ha destacat Visa. Finalment, Marc Oliveras s'ha mantingut en el rànquing i ha acabat en 133è mundial en descens. “Temporada irregular”, a causa d'un mal inici de la pretemporada, ha justificat Oliveres que ha apuntat que la temporada que ve s'hauria de centrar en l'eslàlom i recuperar els objectius que enguany no s'han assolit a la Copa d'Europa. Finalment, Visa ha destacat que la pretemporada 2018-2019 ja ha començat i que tots els corredors ja estan en actiu. La programació d'esquí començarà, pels homes, a principis de juliol i per les dones unes setmanes abans.

El 'no' a la Copa del Món 2021 no preocupa

Pel que fa a la negativa de la FIS de no atorgar a Andorra com a seu de la Copa del Món masculina d'esquí alpí pel 2021, el president de la FAE, Albert Coma, no s'ha mostrat preocupat. “El més important és que l'any que ve les finals a Soldeu es facin bé”. D'aquesta manera, segons Coma, si la competició va sobre rodes obrirà futures portes per acollir noves copes del món. “Si no és el 2021 serà el 2022, ja n'hi haurà”. Visa també ha reforçat el posicionament de Coma i ha recordat que Andorra està dins del 'timing'. “La primera que vam acollir va ser el 2012, la segona el 2016, ara en tenim una el 2019 i, si la següent cau el 2023, estem dins de la línia i serà perfecte”.

stats