El ministre d'Interior vol prohibir l'alcohol a les festes majors

Hi ha una "permissivitat absoluta" pel que fa a la venda de begudes alcohòliques a joves i també de consum de drogues, assegura Rossell

Tocava parlar de bombers, però s'ha acabat parlant de la policia. El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ha defensat el cos policial i ha assegurat que estudien endurir la legislació actual perquè no es tornin a repetir els incidents de la festa major de Sant Julià de Lòria, a finals del mes de juliol. Ho ha anunciat aquest divendres durant una visita protocol·lària a la caserna de bombers de Canillo (posteriorment també ha estat a la del Pas de la Casa). A parer seu, hi ha una "permissivitat absoluta" pel que fa a la venda d'alcohol a joves i també pel que fa al consum de drogues. I la permissivitat està anant en augment els darrers anys. La manera "més fàcil" de posar fi a aquesta situació, ha proposat, és prohibir aquesta venda d'alcohol dins de les festes majors.

És a dir, ha defensat Rossell, s'ha d'acabar amb les típiques barres de venda de begudes alcohòliques que s'instal·len a les festes dels pobles, i limitar aquesta opció únicament a llocs autoritzats com bars o supermercats. D'aquesta manera, "la persona responsable de la venda d'alcohol és la que té el negoci", cosa que facilita les actuacions en cas d'haver de cercar responsabilitats.

Per tot plegat, ha demanat la col·laboració de tots els implicats, comuns i comissions de festa inclosos, per encarar aquesta problemàtica que va "in crescendo", ha reconegut, i estudiar canvis legislatius. Segons ha defensat, "és contradictori que la Llei de seguretat pública prohibeixi el botellón", però en canvi se'n vengui sense control a les festivitats.

El ministre ha afegit que, a més del Govern i comuns, "el Consell General també hi té alguna cosa a dir".

Finalment, ha volgut defensar la tasca desenvolupada per la policia en les baralles de Sant Julià i ha assegurat que, malgrat el cos es pugui sentir "desemparat", "no s'ha de sentir desprestigiat perquè fa molt bona feina".

Els bombers, sense problemes d'efectius ni de material

Menys problemes tenen darrerament els bombers, segons es desprèn de les paraules del ministre. Aprofitant la seva visita a la caserna de Canillo, Rossell ha assegurat que les necessitats de personal "estan cobertes", així com també les materials. Es renoven i substitueixen quan toquen, ha garantit. La seva visita a la caserna canillenca l'ha deixat "sorprès" ja que "tenen tot el que necessiten".

El cos té obert un concurs públic per contractar cinc efectius més i suplir les darreres jubilacions. En total, quan aquests cinc efectius s'incorporin a la plantilla (es preveu abans d'acabar l'any), es comptarà amb 118 bombers.

Amb tot, Rossell ha assegurat que el proper 4 de setembre, en consell de ministres, es farà una exposició general de totes les necessitats a tenir en compte per als bombers al llarg d'aquesta legislatura.

En un altre ordre de coses, el ministre ha avançat que s'estudien modificacions a l'actual Codi de procediment penal i que les obres de la nova seu de la justícia es podrien allargar fins a finals de març. Tot i que no ha descartat que acabin abans. "Les obres es comencen però mai se sap quan acaben", ha sentenciat.