Societat 28/09/2019

Unes 150 persones reivindiquen el dret a l'avortament

La manifestació ha sortit del Prat Gran d'Encamp i ha arribat a Andorra la Vella

ARA Andorra
2 min
Un moment de la manifestació per reivindicar el dret a avortar a Encamp. / M. F.

EncampUnes 150 persones han sortit aquest dissabte a la tarda al carrer per reivindicar el dret de les dones a avortar. La cita coincidia amb el Dia internacional pel dret a l’avortament. “Les dones no tenim drets ni ens els volen donar”, ha manifestat Vanessa M. Cortés, presidenta d’Stop Violències, abans de l’inici de la marxa.

Cortés ha destacat que es tracta d’una qüestió de salut pública i ha denunciat que les dones no puguin avortar al país “ni tan sols” si són violades. La manifestació ha sortit del Prat Gran d’Encamp per dirigir-se al Parc Central d’Andorra la Vella, on ha acabat amb actuacions musicals. En el seu recorregut les dones s'han aturat davant l'església de sant Pere Màrtir, d'Escaldes-Engordany, on han fet un acte reivindicatiu deixant perxes al terra i llençant 'píndules avortives'.

L'acció que s'ha fet davant l'església d'Escaldes-Engordany. / T. N.

La manifestació ha estat més nombrosa que la que es va celebrar l'any passat. Tal com ha explicat Cortés, han aconseguit mobilitzar moltes dones de l’Argentina, Suïssa, Barcelona i el Marroc, que han volgut mostrar el seu suport a les reivindicacions que es despenalitzi l’avortament si més no, en els tres supòsits bàsics: violació, malformació del fetus i risc per a la vida de la mare.

La protesta s’ha fet uns dies després que el copríncep francès Emmanuel Macron assenyalés que la despenalització és una qüestió interna del país. Cortés creu que el missatge s’ha d’interpretar en el sentit que si es volen aquests drets “s’ha de votar als partits que els defensen”.

Els actes reivindicatius han començat aquest dissabte al matí amb taules rodones en què s’ha parlat de països on sí es pot avortar i quines són les problemàtiques per a l’accessibilitat, posant com a exemple els casos de Catalunya, França, Itàlia i Portugal i tot seguit s’ha parlat de països on encara es lluita per aconseguir l’avortament, Marroc, Argentina i Andorra.

stats