Societat 22/09/2020

El PS qüestiona la pròrroga del contracte amb el Cirque du Soleil per als dos propers anys

Assegura que té un cost d'uns 2,6 milions d'euros per edició i que el Govern ja havia avançat un pagament de 700.000 euros per aquest 2020

Ara Andorra
2 min

Andorra la VellaEl conseller del grup parlamentari socialdemòcrata, Roger Padreny, ha presentat aquest dimarts una pregunta oral a Sindicatura en què demana quins motius han portat al ministeri de Turisme a prorrogar el contracte amb el Cirque du Soleil, aquest 7 d’agost passat, per als propers dos anys. "Fem aquesta pregunta oral, perquè ens agradaria saber, com en un context de Covid, s'ha decidit prendre una decisió com aquesta", ha explicat Roger Padreny.

Aquesta pregunta s’emmarca dins d’un procés de preguntes orals i demandes d’informació que el mateix conseller general ha dut a terme aquests últims mesos. Concretament, el 2 de juliol Padreny va realitzar una pregunta oral al Govern en sessió de control del Consell General, on preguntava sobre la quantitat econòmica que el Govern havia avançat per l’espectacle del Cirque de Soleil que s’havia de produir aquest juliol. Aquesta pregunta "no va ser resposta de manera precisa" per part de la ministra de Turisme, Verònica Canals, assegura la formació.

Fruit de la resposta per part de Govern a l’hemicicle, el 13 de juliol el conseller va decidir dur a terme una demanda d'informació al ministeri de Turisme demanant els contractes entre Andorra Turisme, SAU i el Cirque du Soleil per a la producció d’un espectacle a Andorra pels anys 2020 i 2021, així com el contracte prorrogat entre Andorra Turisme i el Cirque du Soleil per a la producció d’un espectacle a Andorra pels anys 2021 i 2022. "L’objectiu d’aquesta demanda era esclarir el ball de dades i obtenir informació oficial sobre les accions contractuals realitzades entre Govern i l’organització de l’esdeveniment artístic", explica el partit en un comunicat aquest dimarts. A la resposta d’aquesta demanda d’informació –diu el PS–, no hi constava cap dels contractes demanats, sinó que des del ministeri de Turisme es va convidar al conseller a llegir-los físicament a la seu d'Andorra Turisme.

Des del grup parlamentari socialdemòcrata, asseguren, s’ha pogut constatar que per l'espectacle del 2020 s'havien avançat uns 700.000 euros (un pagament, en data 29 de gener del 2020 i un segon en data 9 de març del 2020: el primer de 225.006,67 € i el segon de 463.006,17). També s’ha pogut comprovar com el 7 d'agost, fa poc més d'un mes, es va formalitzar la pròrroga del contracte pels anys 2021 i 2022, amb un valor total de més de 2,6 milions d'euros anuals per cada edició.

Opacitat i secretisme

D'altra banda, el cap de l'oposició, Pere López, ha manifestat aquest dimarts el seu disgust per l'opacitat i el secretisme que envolten la reunió que va mantenir el cap de Govern amb el secretari d'Estat de la Santa Seu, Pietro Parolin, al mes de gener. Des de la formació socialdemòcrata lamenten que la ciutadania s'hagués d'assabentar vuit mesos després d'aquesta reunió, per les declaracions que el nunci apostòlic, Bernardito Cleopas Auza, va fer als mitjans de comunicació.

Amb l'objectiu de conèixer els motius que han portat al Govern a ocultar aquesta reunió, el president del grup parlamentari socialdemòcrata ha tramitat una pregunta oral, demanant, per una banda, com explica l'executiu a la ciutadania que l'esmentada reunió no formés part de l'agenda pública del cap de Govern ni fos objecte de cap publicitat ni explicació pública, i, per l'altra, com interpreta l'executiu que l'esmentada reunió si fos elevada al caràcter públic per part del govern del Vaticà.

stats