Societat 16/08/2019

Torres demana una llei del sòl “més detallada” per implicar a propietaris i constructores

El comú actuaria de "garant", mentre que la comunitat seria la responsable del manteniment

T. Navarro
2 min
Algunes pedres encara caient aquest diumenge al matí. / M. F. (ANA)

EncampEl cònsol major de la parròquia d'Encamp, Jordi Torres, considera necessària una modificació de l'actual llei del sòl. En aquests moments el text contempla "mecanismes per poder actuar si el comú detecta un perill", però considera que caldria una reglamentació "més detallada" perquè "els propietaris o les constructores que fan desmunts o obres d'aquesta mena assumeixin la part de responsabilitat que els hi pertoca". Conscient que duria "més feina als comuns a l'hora de fer el control i el seguiment", creu que és una mancança de la llei.

El cònsol ha assegurat que "a Encamp no hem detectat cap mur que tingui deficiències i mancances" i que, per tant, "estem tranquils". Amb tot, "no vol dir que perquè no ho hàgim detectat no hi hagi cap problema", però sí afirma que en les poques parcel·les on hi ha construccions d'aquest tipus és la mateixa comunitat la que fa un control "del funcionament dels murs i dels ancoratges". Amb la reglamentació que reclama, el comú tindria una feina "de garant", "la responsabilitat sobre el propietari".

El passat dilluns l'executiu va reunir-se en consell de ministres extraordinari i va analitzar si els mecanismes legals i reglamentaris són suficients per anticipar o demanar responsabilitats en accidents com el de l'esllavissada de la CG1. En roda de premsa, el cap de Govern, Xavier Espot, va anunciar l'impuls d'una modificació del reglament de la construcció per especificar revisions i inspeccions dins les obligacions dels propietaris del terreny, així com l'obligatorietat que un moviment de terres estigui associat a una construcció. Espot va avançar, a més, un reglament tècnic d'inspecció sobre ancoratges en un termini màxim de sis mesos i un pla d'actuació conjunt amb els comuns per analitzar tots els terrenys on hi ha desmunts.

stats