Una trentena de persones reivindiquen davant l'ambaixada espanyola que els CDR "són gent pacífica"

Andorra s'ha sumat a les concentracions que s'han fet arreu de Catalunya per denunciar la repressió de l'estat espanyol

Una trentena de persones han respost a la crida feta pel Comitè de Defensa de la República d'Andorra i s'han concentrat pacíficament aquest dimarts al vespre davant l'ambaixada espanyola d'Andorra per protestar contra les detencions de membres dels CDR a Catalunya. Un dels assistents, Jordi Manyes, ha destacat que el que volen és deixar clar que aquests col·lectius són "gent pacífica" que "es concentra per defensar els drets democràtics i, sobretot, la llibertat d'expressió i la república catalana".

Així, des d'Andorra han volgut llançar un missatge de suport "als nostres germans catalans", i expressar la seva repulsa pel fet que l'estat espanyol no vulgui reconèixer l'estat català i estigui fent "una persecució per atemorir la ciutadania". Els concentrats han volgut deixar clar que les detencions que s'estan produint "són clarament polítiques i per les nostres idees".

Manyes ha explicat que l'objectiu del CDR d'Andorra és "donar a conèixer la nostra lluita i sensibilitzar la població del fet que estem defensant uns drets democràtics". Sobre el paper d'Andorra en el conflicte entre Catalunya i Espanya, entén que s'opti per "fer l'andorrà", tenint en compte que cap altre país ha reconegut la república catalana, de manera que "entenem que sigui neutral".

Arran de la convocatòria del CDR d'Andorra, ja des de força estona abans de les 20 hores la zona de davant de l'ambaixada ha comptat amb una forta presència policial. Els agents, que s'hi han desplaçat amb un furgó policial, també han tallat el pas de vianants per la vorera de l'edifici diplomàtic, de manera que els assistents s'han aplegat a l'altre cantó del carrer. Es dona la circumstància que a les 19 hores l'ambaixada havia organitzat una conferència, i en el marc de l'acte l'ambaixador espanyol, Manuel Montobbio, ha declinat fer cap declaració al respecte.

La pluja intensa que queia aquest dimarts al vespre ha fet que la xifra de concentrats fos molt més reduïda que el 17 d'octubre, quan unes 200 persones van manifestar-se per primera vegada davant l'ambaixada arran dels primers empresonaments que es van produir pel procés català, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. La concentració d'aquest dimarts a Prat de la Creu ha transcorregut sense incidents i pràcticament en silenci, sense pancartes ni proclames. L'únic moment destacable ha estat quan el grup volia creuar el carrer per apropar-se a l'ambaixada i els agents de policia els ho han impedit.

Amb aquesta acció, Andorra s'ha sumat a les convocatòries que han fet els CDR arreu de Catalunya a la mateixa hora en protesta per l'ofensiva contra els col·lectius. A la Seu d'Urgell, també s'ha fet una concentració a la plaça dels Oms, davant l'ajuntament, i una marxa posterior pels carrers de la capital alturgellenca.