Societat 22/01/2019

El TS rectifica i deixa que Pijuan pugui jutjar causes relacionades amb el 'cas BPA'

L'alt tribunal matisa les seves pròpies paraules i només exclou el magistrat de la causa principal

Ara Andorra
1 min
Pijoan (a la dreta) durant el judici BPA. / ARXIU ANA

Andorra la VellaLa sala penal del Tribunal Superior de Justícia ha matisat les seves pròpies paraules i assenyala ara que el magistrat, Josep Maria Pijuan, sí que pot jutjar qualsevol causa relacionada amb el 'cas BPA', excepte la causa principal coneguda com a Gao Ping, que de moment encara no té data per reiniciar-se. En els dos autes, fets públics aquest dilluns però de data del 24 de desembre de l'any passat, la sala constata que hi havia una omissió en l'estimació de l'incident de nul·litat i allà on deia “acceptar la petició de recusació de Josep Maria Pijuan, ha de dir, estimar l’incident de nul·litat formulat en data 28 de novembre de 2018 i acceptar la petició de recusació de Josep Maria Pijuan en el marc de la causa número 6000173/2016”, és a dir, només de la causa principal.

L'alt tribunal argumenta que pot fer aquesta rectificació dins del termini de cinc dies a partir de la notificació. D'aquesta manera, finalment el TS matisa i considera que el magistrat “no resoldrà la causa de manera totalment objectiva” i per això decideix apartar-lo, només, de la causa Gao Ping.

Cal recordar que la recusació del magistrat va arribar després que el TS acceptés l'incident de nul·litat presentat per l'advocat de quatre dels processats, Josep Antoni Silvestre. L'advocat en va demanar la recusació arran d'un incident verbal entre el lletrat i el magistrat en què aquest va dir-li: “Estic fart de les seves males maniobres”. Silvestre considerava que aquestes paraules “podien anar en perjudici dels seus clients i que serien aquests els que en rebrien les conseqüències”.

stats