Microsites Gastronomia 17/02/2019

Arguiñano: "Cuino per a la televisió però també a casa; qualsevol cap de setmana ens ajuntem fins a vint persones!"

El polifacètic cuiner, presentador de televisió i fins i tot actor explica per què va passar de treballar al món dels ferrocarrils al de la cuina, i quina va ser la seva primera recepta

Menja't Andorra
2 min
Karlos ARguiñano en una participació recent als seus programes de televisió. / TWITTER KARLOS ARGUIÑANO

Andorra la VellaNo calen presentacions per a Karlos Arguiñano. Cuiner, presentador de televisió, escriptor, empresari... i fins i tot actor. Nascut a Beasáin el 1948, es mediàtic des del 1990, quan va estrenar-se al món de la televisió basca. I d’aquí a Televisió Espanyola, Telecinco o Antena 3, on està en l’actualitat, amb l’incombustible programa ‘Karlos Arguiñano en la cocina’. Al Menja’t Andorra hem tingut el privilegi de conversar amb aquest gran cuiner espanyol, carismàtic i proper.

Quan i per què vas començar al món de la cuina?

Jo estava treballant a la CAF (Construcció i Auxiliars de Ferrocarrils) de Beasáin. Era auxiliar de ferrocarrils, però la veritat és que sentia que això no era per a mi. La meva mare té una invalidesa i, com que jo era el fill gran, des de petit m’ha tocat donar una mà a casa, principalment a la cuina. Als 18 anys, em vaig assabentar que havien obert una escola d’hostaleria a Zarautz. Ho vaig plantejar a casa i cap allà que vaig anar.

Recordes el teu primer plat? La primera recepta que vas cuinar?

A casa de la meva mare, i probablement seria una salsa de tomàquet amb mongetes. A nivell professional, un pastís de poma. Sembla que el meu fill Joseba, el pastisser, ho porta als gens... hehehe!

Quins són els teus referents al món de la cuina?

Així de primeres, em venen al cap José Castillo i Luís Irizar. A Beasáin em vaig apuntar a un curs de cuina per a mestresses de casa de impartia José Castillo. Pel que fa a Luís Irizar, va ser el director de l’Escola Euromar de Zarautz. La base de la cuina la vaig aprendre d’ell. Li estic molt agraït per tot. De totes maneres, admiro a qualsevol persona que faci una bona cuina i sigui honesta amb la professió.

Quan vas a un restaurant, què acostumes a demanar per menjar?

M’agrada tot, així que demano de tot! Depèn de la temporada de la zona, de les especialitats de la casa...

Ets dels d’un bon estofat de llenties de l’àvia, o més d’un plat amb alguna emulsió o gelificació?

Per menjar a diari prefereixo l’estofat de llenties de l’àvia, però no descarto ni una emulsió ni una gelificació. Cada cosa al seu moment.

Ets fan dels programes de televisió de cuina estil ‘Masterchef’, o quan els veus has d’apagar la televisió?

Ara estan molt de moda tots els programes de cuina i hi ha públic per a tots. Jo faig el meu programa el millor que puc amb la sana intenció d’ensenyar a cuinar. Cadascú a les seves coses.

Quan no cuines, quins són els teus ‘hobbies’?

La veritat és que la cuina m’ocupa bastant de temps. Cuino per a la televisió però també a casa. A casa meva qualsevol cap de setmana ens ajuntem fins a vint persones! Així que ja et pots imaginar... M’agrada caminar, la pilota basca, les curses de motos. I, per descomptat, estar amb la família i amb els amics.

stats