Microsites Gastronomia 15/12/2018

Beneficis i perills de l'alimentació vegana

Els qui segueixen aquesta dieta no mengen carn ni aliments d’origen animal, però cal tenir en compte una sèrie de premisses per no descuidar la salut

Menja't Andorra
2 min
El veganisme no és (només) una dieta

Andorra la VellaEl veganisme és una moda que ha arribat per quedar-se. Famosos se l’han fet seva, i han emmirallat a moltes persones, que ho veuen com una manera d’alimentar-se de manera saludable. Els vegans defensen que els beneficis de no menjar carn ni tampoc aliments d’origen animal (inclosos la llet, els ous o la mel) són, entre d’altres, la reducció del risc de patir hipertensió, de patir diabetis (perquè baixa la ingesta de grasses saturades), la millora el síndrome premenstrual (per l’eliminació de productes làctics), l’augment dels nivells d’energia (per l’aportació més gran de fruites, verdures, cereals i llegums), la reducció de la probabilitat de patir obesitat, de patir càncer i malalties cerebrals com l’alzheimer i el parkinson (pel consum elevat de fitoquímics), la millora del sistema immunològic o la reducció de la ingesta de toxines, que es troben sobretot a la carn, peix i làctics.

A més, ajuda a perdre pes sense passar gana, afegeixen. Finalment, redueix la petjada ecològica contribuint a la millora del medi ambient. Tot de beneficis, però, que tenen una altra cara de la moneda que cal considerar, perquè tot el que aporta la dieta vegana sigui sempre més beneficiós que els seus perills. Per exemple, tenir en compte que la vitamina B-12 només es troba en aliments d’origen animal, i és bàsica per mantenir en forma els glòbuls vermells. Per tant, els vegans han de valorar l’opció de prendre suplements per contrarestar-ho. Així mateix, i tenint en compte que les proteïnes es troben sobretot a la carn, és necessari que augmentin la ingesta de fruits secs i llegums.

Els vegans també poden patir carència de ferro, ja que és menjant carn com millor s’absorbeix. Per tant, cal augmentar el consum de verdures de fulla fosca, els pèsols, llenties i fruita seca, acompanyats d’aliments rics en vitamina C (per absorbir-lo millor) com la col, el tomàquet, el bròcoli o els cítrics.

Així mateix, i per obtenir el calci que prové dels làctics (sobretot en el cas de les dones, per evitar l’osteoporosi) cal substituir-lo per llet de soja, sucs de fruites, cereals o tofu amb calci afegit. El bròcoli, i en general els vegetals de verd fosc, també són rics en calci.

Finalment, la ingesta d’àcids Omega-3, bàsics per al desenvolupament del cervell i la salut cardiovascular, que ens aporta el peix i ous, haurien de ser compensats amb un suplement alimentari.

stats