Microsites Gastronomia 23/12/2018

Un bon tros de 'chuletón' en una 'casa de pissarra'

Set anys després d’iniciar l’aventura de l’Arbeletxe, la Tota i l’Axier han convertit el restaurant en un dels més emblemàtics de la capital alturgellenca

Menja't Andorra
2 min
L'interior del local. / Arbeletxe

La Seu d'UrgellArbeletxe vol dir en basc ‘casa de pissarra’. I així es diu la llar familiar d’Axier Arbilla, cuiner basc amb una llarga trajectòria professional (amb parada al Bulli). Per aquest motiu, Arbeletxe va ser el nom que van escollir l’Axier i la seva dona, la Tota Parejo, per a l’aventura que van emprendre en un petit local, amb capacitat per a menys de 50 persones, ubicat en un dels carrers més antics de la Seu d’Urgell: el Sant Ermengol.

Els seus inicis es remunten a fa set anys: “Vam començar de zero”, recorda la Tota. Fins arribar a l’actualitat, on l’Arbeletxe és ja un restaurant que ha rebut el prestigi i l’aval dels comensals de la capital alturgellenca, però també dels andorrans, i fins i tot dels turistes que molt sovint el freqüenten.

La Tota i l’Axier són parella, i la gastronomia és part de la seva vida. Es van conèixer cuinant, i viuen cuinant. I aquest amor es plasma en la seva cuina. Tot partint d’un producte d’alta qualitat, on la gran estrella, com no podia ser d’altra manera, és la carn de vaca vella madurada durant molt de temps, la qual prové de la terra de l’Axier. Tal com referma el cuiner basc, no pots sortir de l’Arbeletxe sense haver delectat un bon tros de ‘chuletón’ o entrecot, però tampoc pots sortir-ne sense deixar de tastar d’altres plats icònics del local com la truita de bacallà o ‘carpaccio’ de gambes.

Cuina basca, però sense oblidar la terra on ha nascut la Tota i que ha acollit a l’Axier. El producte de proximitat es deixa veure en plats com la coca de ‘foie mi-cuit’ o els peus de porc farcits de ceps. També en la seva petita però cuidada bodega de vins, amb una recomanable selecció d’ampolles de la comarca. Per tot plegat, parlem d’un local que aconsegueix una perfecta simbiosi entre cuina basca i alturgellenca.

stats