Microsites 20/06/2019

Per Sant Joan, coca solar

El xef i divulgador gastronòmic Pau Pascó defensa una dieta on prevalgui el sentit comú i no deixar-se portar per modes que poden acabar deteriorant la salut

Ara Andorra
2 min
La coca solar elaborada per Pau Pascó. / PAU PASCÓ

Andorra la VellaPer Sant Joan, la tradició marca ben clar que toca menjar coca. Tots tenim al cap la de pinyons, la de llardons o la de sucre amb fruita confitada. Però, i per què no canviar? Cada vegada més, les propostes gastronòmiques avancen cap a una alimentació saludable i variada, i és el 23 de juny a la nit, o el 24 per a les postres del dinar, un gran moment per posar-ho a la pràctica. Pau Pascó, xef i divulgador gastronòmic, ho té clar. I per això ja està mans a l'obra, els darrers dies i fins Sant Joan, per oferir la seva elaboració de coca solar.

Coca solar? Sona estrany, fins i tot inventat. Però no és el cas. La seva creació es remunta quasi quinze anys enrere, en un obrador ecològic de Barcelona on treballava Pascó. Però encara es pot anar més enrere: està comprovat històricament que, en el seu origen, hi havia la tradició de fer les coques de Sant Joan rodones, fetes amb massa de pa i amb fruita de temporada cuita a sobre. Era el particular homenatge al sol i al solstici d'estiu que té lloc per Sant Joan, i la coca es degustava a l'entorn d'una foguera, sobretot en terres catalanes, costa Mediterrània i Balears, explica Pascó. El xef ha volgut recuperar la tradició.

No va ser fins més tard que la forma arrodonida va desaparèixer, ja que l'església catòlica va fer seu el ritual de Sant Joan, i va passar a celebrar-se la revetlla com la coneixem avui en dia. Amb les coques allargades.

Però Pascó ha fet tornar la coca solar on es mereix: a ser una proposta per al moment més emblemàtic de Sant Joan, junt amb la foguera i els petards.

A més, aquest any ha millorat la seva creació inicial amb l'objectiu que, a més de bona, sigui el màxim de saludable i digestible possible. Per a aquest motiu l'elabora amb farina d'espelta, i sense refinats. Opta per les cireres naturals (la fruita confitada genera sucres refinats), la llet ecològica, el sucre de panela (que ve extret directament de la canya), pinyons, palets d'ametlla, i un espiral fet amb crema amb vainilla bourbon.

Aquesta coca solar es pot adquirir al forn Xamba de l'Aldosa de la Massana, per encàrrec, tot i que també hi ha l'opció que te la portin a casa.

El canvi d'hàbits passa pel sentit comú

Pau Pascó, amb la seva Coca Solar. / PAU PASCÓ

Pascó ha realitzat darrerament diversos tallers a Andorra, participatius i pràctics, així com 'masterclass'. S'ha especialitzat, junt amb Mireia Anglada, 'coach' nutricional, en assessorament sobre alimentació i canvi d'hàbits. Amb ella ha iniciat un projecte per estendre els seus coneixements al màxim de persones possible.

Defensa que la nutrició saludable no és res més que aplicar el sentit comú a la dieta diària. "No existeix una dieta ideal per a ningú", assegura, motiu pel qual "no és bo obsessionar-se amb cap de restrictiva", ni ser excessivament estricte amb l'alimentació, afegeix.

Per tot plegat, demana sentit comú i "no deixar-se portar per modes que només ens faran dubtar i generar sentiments contradictoris". Modes que, recorda, en molts casos acaben deteriorant la nostra salut.

stats