Esports 12/12/2022

Stefi Troguet apropa a la ciutadania les muntanyes

L'alpinista presentarà aquest dilluns el documental 'Mai per sota dels 8.000...'

M. F. (ANA)
2 min
Stefi Troguet signa un cartell.

OrdinoOrdino se suma un any més a la celebració del Dia internacional de les muntanyes i ho fa de la mà de l'alpinista Stefi Troguet. No en va aquest any l'eslògan de la commemoració és 'les dones mouen muntanyes' i tal com ha destacat el president de la comissió nacional andorrana per la Unesco (CNAU), Salomó Benlluch, Troguet és "una dona que mou muntanyes i les escala". L'alpinista presentarà aquest dilluns al vespre, a les nou, el documental 'Mai per sota dels 8.000...' a l'auditori nacional d'Andorra. Aquest mateix documental és el que presentarà a diferents escoles del Principat, amb la voluntat "d'atansar les muntanyes a la gent, que vegin que no cal ser un superheroi per arribar a les grans muntanyes i a les grans fites de la vida", tal com ha destacat Troguet.

Tant l'alpinista com Benlluch han incidit en el fet que és clau que hi hagi una consciència sobre la importància de les muntanyes. Així, el president de la CNAU ha recordat que el 13% de la població mundial viu a les muntanyes, que representen el 22% de la superfície del món. Actualment, ha incidit, aquestes zones muntanyoses estan vivint una desaparició de la biodiversitat i "el punt crític" és l'aigua, per la qual cosa cal incidir en la cura d'aquests espais. En el mateix sentit s'ha pronunciat Troguet, que tot i que ha manifestat que no és partidària que es limiti l'accés a les muntanyes sí que creu que cal que la gent sigui conscient que s'ha "respectar el lloc on es va". En aquest sentit, ha destacat que hi hagi gent a la muntanya té la seva part bona i la dolenta: la bona que les muntanyes siguin més accessible i la dolenta, les dificultats que pot suposar quan alpinistes com ella estan intentant avançar sense oxigen.

Quant a l'impacte del canvi climàtic, Troguet ha manifestat que n'és conscient quan veu el retrocés de les glaceres als Alps i que ja no hi ha estacions, sinó que es passa de l'hivern a l'estiu i ha fet una crida a la conscienciació i al canvi d'hàbits.

L'alpinista ha començat aquest mateix dilluns les xerrades a les escoles i ha destacat que ha estat molt positiu, ja que es promou l'accés a la muntanya i els infants poden veure que si s'esforcen poden aconseguir fites com les que està aconseguint ella. En aquest sentit, ha subratllat la "motivació" que pot suposar per a aquells que estiguin interessats en aquest món de l'alpinisme.

Troguet treballa ara amb els patrocinadors per saber el suport que pot tenir i per veure "on pot arribar" de cara a futures fites. Ha destacat que en les setmanes vinents anunciarà el pròxim repte i ha afegit que el que li agradaria seria anar a l'Himàlaia a la primavera i no a l'estiu.

stats