Internacional 12/07/2019

Carola Rackete es querella contra Salvini i l'acusa de difamació i incitació a l'odi

La capitana del 'Sea-Watch 3' acusa el ministre de l'Interior italià de posar la seva vida en perill

Ara
3 min
Carola Rackete, escortada per les autoritats italianes després d'arribar a Lampedusa.

BarcelonaLa resposta de Carola Rackete, la capitana del vaixell de l'ONG alemanya Sea-Watch investigada per desobeir Matteo Salvini i accedir a aigües italianes amb una quarantena de persones migrades a bord, ha arribat. La jove alemanya, de 31 anys, ha presentat aquest divendres una querella a la fiscalia italiana contra el ministre de l'Interior italià.

El contingut de la demanda és molt clar: acusa Salvini de difamació, de posar en perill la seguretat de la seva persona per haver-la criminalitzat, i exigeix a la justícia italiana que tanquin les xarxes socials del mandatari italià perquè, bàsicament, les utilitza per fer incitacions d'odi.

El seu advocat, Alessandro Gamberini, ha confirmat haver dipositat la querella davant una fiscalia de Roma aquest matí mateix.

El document, de 14 pàgines, detalla 22 insults que Rackete va rebre de Salvini a través de missatges a les seves xarxes socials. "Són clars missatges d'odi", ha apuntat l'advocat, que ha recordat que la jove activista va ser víctima d'una dura persecució a les xarxes arran de les paraules de Salvini.

Rackete, que ja s'ha convertit en símbol de la denúncia contra la política antiimmigratòria impulsada pel govern italià, explica que Salvini la va qualificar "públicament i repetidament" de ser una noia "sobrada, fora de la llei, còmplice de traficants, assassina en potència, criminal, delinqüent, pirata", entre molts altres insults que va repetir durant els dies previs i posteriors al 29 de juny, quan la capitana va decidir desembarcar el seu vaixell a l'illa italiana a Lampedusa davant les condicions "extremes" i el risc que s'estava vivint a bord.

La jove ha reiterat que tot aquests missatges d'odi van posar en perill la seva seguretat personal i la van deixar exposada a possibles agressions. De fet, només cal fer una cerca ràpida a les publicacions de Salvini a Facebook per veure que molts usuaris publicaven amenaces contra la noia i, entre d'altres, desitjaven que fos violada o fins i tot assassinada "pels negres que hi havia al vaixell".

Un altres dels punts que Rackete denuncia a través del seu advocat és el fet que Salvini l'acusés d'intentar matar els guàrdies costaners que van intentar impedir que el vaixell de Sea-Watch arribés a Lampedusa. "És totalment fals i, per tant, la gravetat dels danys al meu honor és evident", recorda la capitana.

Resposta de Salvini, per Facebook

Però la presentació de la denúncia de la jove alemanya no ha aturat, ni molt menys, els comentaris intimidatoris del mateix Matteo Salvini. Com ja és costum, el ministre de l'Interior ha reaccionat a través d'un vídeo publicat a Facebook en què es refereix a l'activista com a "Carola, la comunista alemanya", i ha ironitzat en dir que està "preocupadíssim" per la querella.

"Atenció, ha arribat la senyoreta Carola, que vol tancar els meus perfils a les xarxes. No hi ha límit per al ridícul. Així doncs, ¿ara només puc utilitzar Instagram?", ha continuat el mandatari amb to burleta.

I per demostrar que, realment, està poc preocupat per la querella, Salvini ha tornat a acusar Rackete d'haver estat a punt de matar els guàrdies costaners que van intentar impedir el desembarcament de la nau de l'ONG alemanya. "Aquesta salvadora de la humanitat gairebé mata cinc militars, però això és un dany col·lateral", ha dit.

El també vicepresident italià ha tingut temps de llançar un altre missatge en referència a la investigació de la fiscalia de Milà, que l'acusa d'haver rebut finançament del Kremlin: "Vodka, rubles i dòlars per oblidar".

Postura ferma

Des d'un primer moment, Rackete ha defensat la seva actuació al·legant que la situació dels rescatats era "desesperada" i que continuar sense desembarcar hauria posat en perill aquestes persones.

Després de ser retinguda per les autoritats italianes així que va trepitjar Lampedusa, un jutge d'Agrigent, a Sicília, va ordenar que fos alliberada perquè va considerar que era la seva obligació humanitària rescatar els migrants i portar-los a port tenint en compte les circumstàncies. El cas, però, no està tancat: encara ha de comparèixer per fer front a l'acusació d'afavorir la immigració il·legal.

stats