Internacional 27/02/2013

Cimera a Roma per accelerar la sortida d'Al-Assad

Kerry aconsegueix que se celebri la trobada després de l'amenaça del Consell Nacional en boicotejar-la

Ara
1 min
John Kerry arriba a Roma per celebrar la cimera

BarcelonaAquest dijous se celebra a Roma una reunió dels Amics del Poble Sirià, amb els representants de Washington, els països de la UE i els líders del Pròxim Orient que volen accelerar una transició política a Síria i acabar amb l'estancament d'un conflicte que ha causat ja més de 70.000 morts.

Aquesta trobada ha vingut precedida per la polèmica en què la Coalició Nacional Siriana, l'organisme de l'oposició a l'exili, va amenaçar de boicotejar per denunciar el tebi suport que ha rebut fins ara a la revolta contra Baixar al-Assad. A últim moment, després de rebre insistents trucades del secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, i el vicepresident, Joe Biden, la coalició hi ha accedit.

Per preparar aquesta reunió, Kerry ha celebrat una gira per diferents països europeus on s'ha trobat amb els seus homòlegs per assolir una “Síria post Asad”. Si dilluns aterrava a Londres i l'endemà a Berlín, aquest dimecres s'ha entrevistat amb el ministre d'Exteriors francès, Laurent Fabius. Els líders han conclòs que “és urgent” superar la situació que viu Síria.

El responsable de la diplomàcia nord-americana ha assenyalat que és “possible que s'hagi de modificar l'estratègia actual”. La Casa Blanca, que augmentarà l'ajuda a l'oposició siriana, no ha confirmat, però, si els EUA estan disposats a ajudar militarment l'oposició.

Fins el moment, Obama s'ha mostrat reticent a armar els rebels sirians, en contra del que li recomanaven la seva exsecretària d'Estat, Hillary Clinton, i l'exdirector de la CIA, David Petraeus. Segons 'The Washington Post', el Govern nord-americà segueix oposant-se a enviar armes a l'oposició, però està més obert a donar als rebels entrenaments i recursos no letals, a banda d'ajuda mèdica.

stats