Internacional 22/01/2015

Cuba alerta que el procés per restablir les relacions amb els EUA serà llarg

Washington i l'Havana s'han trobat aquest dijous per oficialitzar el desgel diplomàtic i han discutit la reobertura d'ambaixades

1 min
L'assistent de secretària dels EUA, Roberta Jacobson, camina amb la seva delegació després del diàleg a l'Havana. ENRIQUE DE LA OSA / REUTERS.

Cuba i els Estats Units s'han trobat aquest dijous a l’Havana, un pas que ha oficialitzat el restabliment de les relacions diplomàtiques. La reunió ha estat liderada per la directora dels afers dels EUA cubana, Josefina Vidal, i la secretaria d'estat dels EUA per l'Amèrica Llatina, Roberta Jacobson.

“Serà un procés llarg”, que requerirà més contactes entre les parts, ha afirmat Josefina Vidal. També ha remarcat que és difícil restablir les relacions mentre Cuba és a la llista terrorista dels EUA, i que l’aixecament de l’embargament econòmic és essencial per al futur de les relacions diplomàtiques.

Tot i això, Vidal considera que aquesta primera ronda de diàlegs ha estat "productiva i positiva".

Roberta Jacobson ha afirmat que la seva delegació ha també abordat la qüestió dels drets humans a Cuba. "Volem assegurar-nos d'abordar aquests temes directament amb el govern cubà", ha afirmat Jacobson durant la roda de premsa posterior a la trobada.

El diàleg d'aquest dijous s'ha centrat en "formalitats", com la reobertura d’ambaixades en els respectius països, però encara no s'han concretat dates.

stats