Internacional 11/03/2011

La UE instarà Gaddafi a "renunciar immediatament al poder"

Nicolas Sarkozy assegura que si hi han accions armades contra Líbia seran "atacs defensius"

Joan Rusiñol
2 min

Brussel·lesEls 27 caps d'estat i de govern de la Unió Europea es reuneixen aquest matí a la capital comunitària per provar de travar una resposta unitària a la situació que travessa Líbia. Les veus crítiques amb la falta de contundència europea han anat creixent d'intensitat els últims dies. Si no hi ha sorpreses d'última hora, els mandataris aprovaran una declaració en què insten el dictador Gaddafi a "renunciar al poder immediatament" i en què asseguren que la seguretat dels ciutadans de Líbia s'ha de garantir "amb tots els mitjans necessaris".

Previsiblement, l'acord final també posarà l'accent en el fet que aquesta violència contra els civils té uns responsables que n'hauran de "retre comptes i fer front a les greus conseqüències".

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, té clares dues premisses: que cal actuar amb urgència per la via diplomàtica (l'opció militar ha de ser l'última sortida, afirma) i sempre buscant el consens de tots. Això passaria per treballar de la mà de Nacions Unides, la Lliga Àrab i la Unió Africana en una eventual resposta militar.

Duresa de França

A les últimes hores, França ha pressionat els seus socis reclamant que es reconegui la legitimitat dels rebels i del consell nacional transitori del país. També ha plantejat obertament la possibilitat de donar suport a accions ofensives selectives, una posició que té el vist-i-plau del Regne Unit. Alemanya i Itàlia hi tenen recels.

De fet, el president francès Nicolas Sarkozy arriba a Brussel·les amb ganes de posar sobre la taula un pla global sobre Líbia, que pugui ser compartit pels 27, i que li permeti a ell recuperar la iniciativa política a Europa, en contraposició al pes polític que ha assumit els últims temps la cancellera alemanya Angela Merkel. A l'entrada del consell, ha explicat la seva actitud:"E

stats