Internacional 07/01/2021

El Senat i el Congrés dels Estats Units ratifiquen la victòria de Joe Biden

Trump promet "una transició ordenada" i els líders republicans condemnen la violència, que deixa quatre morts

Carlos Pérez Cruz
3 min
El vicepresident Mike Pence i la presidenta de la Cambra, Nancy Pelosi, es preparen per llegir la certificació dels vots electoral emesos

WashingtonEl Senat i el Congrés dels Estats Units, en sessió conjunta, han certificat els vots del Col·legi Electoral i per tant la victòria de Joe Biden, que el 20 de gener es convertirà en president dels Estats Units. Un tràmit administratiu que normalment passa desapercebut però que Donald Trump ha aprofitat per protagonitzar el seu últim desafiament al resultat de les eleccions del novembre i al sistema electoral. La sessió havia estat interrompuda durant cinc hores i mitja per l'assalt dels seguidors de Donald Trump. Milers dels seus seguidors, atiats per les seves infundades acusacions de frau, van encerclar i assaltar el Capitoli dimecres, van fer suspendre la sessió, la ciutat de Washington va decretar el toc de queda, es va desplegar la Guàrdia Nacional i el món va veure una imatge inèdita dels Estats Units.

Donald Trump a qui Twitter i Facebook havien bloquejat els comptes per "perill de violència", ha reaccionat a la ratificació de Biden, en un molt breu comunicat. "Encara que estic totalment en desacord amb el resultat de les eleccions, i els fets m’ho confirmen, tot i així, hi haurà una transició ordenada el 20 de gener. Sempre he dit que continuaríem la nostra lluita perquè només es comptabilitzessin els vots legals. Tot i que això representa el final del primer mandat més gran de la història presidencial, només és el començament de la nostra lluita per tornar a fer Amèrica gran una altra vegada." Un cop més, Trump ha mentit sobre el possible frau.

Unes hores abans, al Senat, el vicepresident Mike Pence ha valorat els fets referint-se als atacants. "No han guanyat", ha apuntat, i ha posat l'accent en el fet que "la violència no guanya mai, guanya la llibertat". Hores abans, el segon de Trump havia promès que els culpables de l'assalt serien processats, encara que només s'han produït 26 detencions dins dels terrenys del Capitoli d'un total de 52 a Washington, segons ha informat la policia de la capital nord-americana. Quatre persones han mort. Una d'elles per trets, i les altres tres en circumstàncies que no han estat aclarides.

Cap referència a Trump per part de Pence. Tampoc per part del líder republicà del Senat, Mitch McConnell, que ha assenyalat, això sí, que els assaltants "han intentat trastocar la democràcia nord-americana". Més contundent, el futur líder del Senat, el demòcrata Chuck Schumer, ha qualificat d'"insurrectes" i "terroristes domèstics", entre altres qualificatius, els membres de la gernació trumpista. Schumer no ha dubtat a culpar el president: "Aquesta violència és en bona part la seva responsabilitat, la seva eterna deshonra".

Pelosi: "Demostrem al món de què està feta Amèrica"

Una hora més tard, la Cambra de Representants reprenia el debat. La presidenta, la demòcrata Nancy Pelosi, ha assegurat que "es farà justícia". En un intent d'anar més enllà dels esdeveniments, Pelosi ha proposat que la reacció a l'assalt sigui part "d'una història que mostri al món de què està feta Amèrica". Com a conclusió, ha demanat una oració "perquè Déu segueixi beneint" els Estats Units.

El líder de la minoria republicana, Kevin McCarthy, un dels fidels aliats de Trump, ha dit que "el Congrés no serà el mateix després d'avui" i ha denunciat "la violència, la destrucció i el caos" com a "inacceptables, antidemocràtics i antiamericans ". El seu company Matt Gaetz, un dels congressistes més afins a Trump, ha posat una de les notes més lamentables de la matinada a l'apuntar que entre els assaltants hi havia antifeixistes "disfressats de seguidors de Trump".

Com a resposta als esdeveniments de la jornada, diversos senadors republicans han revertit la seva posició i han declinat participar en l'objecció als resultats de diversos dels estats en què Donald Trump assegura, sense fonament, que va existir frau.

stats