"Hem d'atreure nous inversors estratègics, que puguin aportar el seu 'savoir faire' per ajudar-nos"

El candidat a cònsol major de Liberals d'Andorra+Unió Laurediana aposta per "renovació i progrés" per tornar a aconseguir la majoria al Comú

J.d.
5 min
Joan Albert Farré / J.D.

Andorra la VellaJoan Albert Farré Santuré és advocat i empresari –del vi i l’hostaleria, entre altres. Té 47 anys. Ja va ser conseller general durant dues legislatures i és vicepresident de Liberals d’Andorra. Defensa una llista que torna a comptar amb el suport tradicional dels liberals, ara que han recuperat la seva força amb grup propi al Consell General. La seva formació va guanyar les darreres eleccions amb una victòria àmplia –1.200 vots per 700 de PS+Independents.

Quines són les prioritats a la parròquia per als pròxims quatre anys?

És imprescindible millorar la qualitat de vida de tots els lauredians, fent que Sant Julià esdevingui una parròquia més sostenible on tothom se senti orgullós de viure en aquesta comunitat i que pugui ser un pol d’atracció. També trobo que és una prioritat implementar un pla de viabilitat per a Naturlàndia que garanteixi la continuïtat del parc com a motor econòmic del nostre país i que permeti eixugar una part del deute comunal. A més a més, considero imprescindible trobar una gestió econòmica que sigui productiva, responsable i transparent amb una alta participació ciutadana. La parròquia té un llast econòmic que li ve derivat de la inversió que s’ha fet en aquest parc. Per tant, entenc que si d’alguna manera aconseguim desencallar aquest parc, paral·lelament aconseguim redreçar les finances del Comú.

Creu que la desviació hauria de ser la primera prioritat de la parròquia?

Sí, per a nosaltres és una infraestructura clau per al país i també per a la parròquia. Nosaltres estem suportant tot un trànsit rodat que a la parròquia no ens convé. Creiem que hem de desencallar-ho. No entenc, per exemple, que el Govern de DA pugui gastar-se ingents quantitats de diners en promoció de nous edificis o promoció turística o altres coses i que, en canvi, es doni l’esquena al desenvolupament d’una obra que és d’interès nacional i que permet donar una millor entrada i sortida als visitants que vénen del sud, la majoria de visitants d’Andorra.

L’execució de l’obra no depèn del Comú, el que sí depèn del Comú i de la nostra formació és interactuar amb el Govern per aconseguir desenclavar la prioritat de l’obra i com que, a més a més, nosaltres tenim un projecte nacional d’alternativa de Govern seriós i rigorós, això també és un pol fort de la nostra candidatura.

Quin projecte de futur proposa per a Naturlàndia?

Posar en marxa un nou pla de viabilitat, amb un nou sistema de gestió responsable, redefinint els conceptes del projecte actual, permetent noves inversions per diversificar els ingressos i augmentar-los, incrementant la projecció internacional del parc amb una nova actuació amb els operadors turístics internacionals i mantenint els llocs de treball actuals que té el parc. Tot això serveix per atraure aquests nous inversors estratègics, gent que pugui aportar el seu ‘savoir faire’ per ajudar-nos a gestionar el parc.

Experts en reflotar projectes similars?

Sí, no es tracta d’aportar únicament capital, sinó també un saber fer, especialista en gestió de parcs. A més a més, oferim al Govern d’Andorra la implicació en el projecte, ja sigui formant-ne part del seu accionariat o a través de tenir altres vinculacions que garanteixin el seu interès en la promoció d’aquest parc com un element turístic clau per al Principat.

Quin projecte de futur proposa per a la Universitat d'Andorra?

Hem tingut una entrevista amb el rector per saber quines vies d’entesa i col·laboració podem trobar amb ell per continuar desenvolupant aquest projecte, per intentar aconseguir, juntament amb els veïns, una veritable reorganització urbanística de la plaça Major que pugui donar continuïtat a l’activitat universitària. Perquè la finalitat de tot això no és altra que que es pugui retenir i importar talent no només a Sant Julià sinó a tot el país. Per tant, hem de desenvolupar un conveni que pugui consolidar la nostra parròquia dins de l’àmbit de l’educació desenvolupant un concepte de marca universitària o ciutat universitària.

Pel que fa als serveis de la parròquia, quines millores són necessàries?

La recent obertura de l’Hotel Glòria com a centre cívic, on també hi ha la previsió d’un centre de salut és una bona notícia. No obstant això, l’actual ubicació del centre de salut al rovell de l’ou del poble també entenem que resulta excel·lent per a les escoles i usuaris del centre esportiu, així com per a la resta de ciutadans, que el tenen més cèntric. Hem de veure com es pot mantenir aquesta fàcil utilitat amb una nova a l’Hotel Glòria.

En el pla educatiu som conscients que som un referent a Andorra. Sant Julià fa temps que inverteix molts esforços per desenvolupar el tema educatiu i això és un esforç que ve de les escoles de primària, la universitat, el centre de formació professional i, per tant, la nostra voluntat és mantenir els contactes i la col·laboració amb tots ells per fer més polítiques de joventut i educatives.

Com creu que s'han de reformar les competències i el sistema de transferències?

L’any 93 el poble andorrà va votar una Constitució que estableix clarament una estructura territorial i un règim de funcionament i finançament dels comuns. Aquesta estructura actual va ser avalada sobiranament pel poble andorrà i neix d’un pacte institucional entre totes les institucions del país i els seus coprínceps. Aquest nou marc institucional neix d’un pacte global que és respectuós i acceptat tant per les institucions del passat com del futur. Tot aquest treball ara no pot quedar sota els interessos d’un sol partit, Demòcrates per Andorra, que amb la disfressa d'una crisi econòmica que demana una major austeritat en les despeses vulgui canviar la nostra estructura territorial del país.

Nosaltres estem d’acord en trobar el nivell de despesa òptim per a l’Estat, però des d’una perspectiva de parlar amb un pla d’igualtat com a membres de l’Estat que entenem que són els comuns. I no que ens vingui imposat des d’un partit que avui en dia no és un partit clarament majoritari al país.

EL CANDIDAT EN PRIMERA PERSONA

Quan i gràcies a qui va entrar per primera vegada en política?

Vaig ser el primer suplent de la llista territorial de Unió Laurediana a Sant Julià de Lòria en les eleccions generals del 2001 i el nomenament de Miquel Àlvarez Marfany –que era el número 2– com a ministre va propiciar que jo fos nomenat conseller general, càrrec que vaig ostentar fins el 2005 i que vaig renovar fins el 2009 quan vaig encapçalar la llista territorial del PLA també a Sant Julià de Lòria.

Per què ha decidit presentar-se a aquestes eleccions?

Perquè crec que Sant Julià mereix noves i millors oportunitats. Perquè em sento capaç i amb ganes de tirar endavant un nou projecte de renovació i progrés per a la parròquia de Sant Julià aportant una nova gestió responsable i transparent amb participació ciutadana.

He estat conseller general de l’any 2001 a l’any 2009. La meva marca personal sempre ha estat la mateixa, Unió Laurediana i Liberals d’Andorra.

No es pot entendre la parròquia sense...

...Un esperit d’empenta i superació propi dels lauredians. Entenc que tots volem el millor per a la nostra parròquia però tot i això tinc el ferm convenciment que l’opció que represento és la millor per al futur de la parròquia.

Quin és el seu racó preferit de la parròquia?

Jo veig Sant Julià com una parròquia de natura amb molts racons entranyables, però el que més em fascina és l’Estany de la Nou.

Federació de parròquies o una sola Andorra?

Nosaltres creiem que els comuns formen part de l’estructura de l’Estat, del passat i del futur. Hem de mantenir la nostra capacitat d’autogovern que ens confereix la Constitució. La paraula federació no sé si és la idònia, però entenc que els comuns són una riquesa institucional pel país, que Andorra necessita, per la seva dimensió i que, per tant, han de mantenir la seva estructura d’autogovern per garantir un futur més plural.

stats