Quatre nous cònsols i dos canvis de color polític

Els 7 comuns han celebrat la presa de jurament o promesa dels nous càrrecs electes que conformaran els consells de Comú durant els pròxims 4 anys

ARA Andorra / AGÈNCIES
8 min
El nou cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, durant el jurament i la presa de possessió dels càrrecs electes / M.G.C. (ANA)

Andorra la VellaAquest dilluns, Dia dels Innocents i tal com estableix la llei, s'han constituït els set consells de Comú que governaran les parròquies els pròxims quatre anys, escollits en les passades eleccions comunals del 13 de desembre. Els comuns amb més canvis són el de Sant Julià de Lòria i el d'Andorra la Vella, que comencen una nova etapa amb un canvi de color polític. A la parròquia més meridional, la plataforma de Laurèdia en Comú (liderada per Josep Vila i Julià Call) serà l'encarregada de liderar la corporació, governada durant els darrers 16 anys per Unió Laurediana, que passa a la minoria. A la capital també comença una nova etapa amb els demòcrates Conxita Marsol i Marc Pons al capdavant, mentre que el fins ara cònsol major, Jordi Minguillón, passa a l'oposició acompanyat de Víctor Pintos, i juntament amb les conselleres socialdemòcrates Dolors Carmona i Lídia Samarra.

Les parròquies amb menys canvis són Canillo, Escaldes-Engordany i la Massana, on els cònsols actuals repetiran mandat els propers quatre anys. Es tracta dels tàndems Josep Mandicó-David Palmitjavila (DA), Trini Marín-Marc Calvet (DA) i David Baró-Raul Farré (CC).

Finalment, a Ordino i Encamp es manté el color polític però hi ha hagut relleu en el consolat. Per una banda, després que Ventura Espot i Consol Naudí esgotessin els 8 anys de mandat, agafen les regnes del Comú d'Ordino Josep Àngel Mortés i Gemma Riba (ACO-DA). En el cas d'Encamp, tenint en compte que Jordi Mas va declinar repetir com a candidat, serà el fins ara cònsol menor, Jordi Torres (UP-DA), qui liderarà la corporació acompanyat d'Ester París.

Els nous consellers de Canillo hauran d'assumir més comissions

El nou equip comunal de Canillo, liderat de nou per Josep Mandicó i David Palmitjavila, ha pres aquest dilluns possessió del càrrec en una sessió de Consell de Comú plena a vessar d'amics i familiars. Tenint en compte que es tracta del primer mandat amb només 10 consellers comunals, el novament escollit cònsol major, Josep Mandicó, ha explicat que tots els consellers hauran de fer-se càrrec d'un mínim de tres comissions i que, a diferència del mandat anterior en què la majoria comptava amb 14 consellers, tots deu formaran part de la junta de govern, "perquè hi hagi un diàleg més important i tothom estigui assabentat de tot".

Mandicó ha destacat que encara aquests quatre anys sobretot amb “seny i respecte” i amb la voluntat de “transformar la parròquia” per tal que sigui més moderna i dinàmica". El cònsol ha indicat que les prioritats són acabar projectes com la plataforma del Roc del Quer, solucionar mancances com la falta d'aparcaments i intentar que “la gent trobi una parròquia diferent, moderna i dinàmica”. A banda de potenciar el vessant turístic de la parròquia, el cònsol ha destacat que també treballaran per impulsar l'agricultura, els esports, la cultura i els serveis.

Josep Mandicó encara de nou un mandat sense oposició, per la qual cosa ha assegurat que, tal com han fet els darrers quatre anys, “treballarem per a tothom i vigilant molt, ja que com que ningú ens fiscalitza la feina, ens l'hem de fiscalitzar nosaltres mateixos”.

Els nous consellers del Comú de Canillo / M.T. (ANA)

Torres ofereix "transparència" i diàleg amb els dos grups de l'oposició d'Encamp

El Comú d'Encamp ha estat el darrer que aquest dilluns ha celebrat la sessió de Consell de Comú on els consellers elegits el 13 de desembre han pres possessió del seu càrrec. Després de jurar el càrrec, el cònsol major electe, Jordi Torres, ha mostrat la voluntat de governar els propers quatre anys "amb transparència" i ha ofert "diàleg" als dos grups de l'oposició, Liberals i PS. Torres ha fet referència a una de les màximes del Manual Digest, que recomana governar amb "austeritat, contenció i prudència", i ha assegurat que aquests han de ser els "criteris" d'aquest proper mandat, ja que són els mateixos que han permès, aquests darrers quatre anys, "sanejar les finances comunals, sense deixar d'oferir serveis a la parròquia".

Tant el número u de Liberals, Jordi Troguet, com el del PS, Joan Sans, han mostrat la seva voluntat d'oferir una oposició "constructiva". Com a mostra d'això, de fet, els dos consellers del PS han votat a favor de l'elecció dels cònsols i dels consellers major i menor proposats per UP+DA.

Un moment del discurs de Jordi Torres / G.LL.T (ANA)

Mortés estén la mà a la minoria per treballar "conjuntament"

El nou cònsol major de la parròquia d’Ordino, Josep Àngel Mortés, i la resta del seu equip, han pres possessió dels càrrecs electes de la casa comuna aquest dilluns a la sessió ordinària de Consell de Comú davant d’un nombrós públic. Mortés ha assegurat que encararan un mandat de “continuïtat” i els propòsits principals per a aquests quatre anys se centraran en els projectes d’inversió i pressupost, en contenir la despesa i es durà a terme la revisió del pla d’urbanisme. A més, el nou cònsol major ha afegit que treballaran "conjuntament amb la minoria" i faran “el màxim perquè hi hagi consens en tots els projectes”.

De la seva banda, la cap de l’oposició, Sandra Tudó, ha indicat que apostaran per una “oposició de treball conjunt i de feina”, però “penso que hem de fer sentir la veu dels que ens van fer confiança a les urnes”. Fent referència a la voluntat de Mortés de "treballar conjuntament", la cap de la minoria ha afegit que “el futur ho dirà, les paraules s’han de transformar en fets”. Pel que fa el tema dels inversors d’Arcalís, Tudó ha destacat que tenen reunions pendents amb els inversors però ha afegit que “els inversors tenien molt clar que volien treballar amb el nostre equip i ells decidiran si volen continuar amb el grup que ha guanyat aquestes eleccions”.

Els deu consellers del Comú d'Ordino / M.G.C. (ANA)

Marsol pren possessió amb l'objectiu d'endreçar la parròquia i motivar els treballadors del Comú

La sala de plens del Comú d'Andorra la Vella ha quedat petita durant el jurament dels nous càrrecs elegits el passat 13 de desembre a les eleccions comunals. Aquest mandat està encapçalat per Conxita Marsol i Marc Pons, que afronten els següents quatre anys amb l'objectiu d'endreçar la parròquia i motivar els treballadors del Comú. Marsol s'ha mostrat molt il·lusionada i ha assegurat que les primeres accions, com ara endreçar i il·luminar la parròquia, es podran veure en poc temps “perquè no són excessivament cares”.

Per la seva banda, la cap de l'oposició, Dolors Carmona, s'ha compromès a fer una oposició constructiva i espera que des de la majoria els facilitin tota la informació i treballin amb transparència. A més, s'ha marcat com a prioritat treballar perquè es faci realitat la modificació de les competències i transferències.

Finalment, el cònsol sortint i actual conseller de la minoria, Jordi Minguillón, ha aprofitat per fer un balanç de la feina feta durant els darrers quatre anys i ha definit el seu consolat com “complex i intens”. La seva nova posició dins la corporació diu que l'encara renovant el seu compromís i “controlant la majoria, donant suport a les coses que considerem que siguin un bé per a la parròquia i fent palès el desacord amb les coses en què no coincidim”.

A més d'escollir els cònsols major i menor, aquest dilluns s'ha nomenat Miquel Canturri com a conseller major i capità de sometent, i Mònica Codina, com a consellera menor.

Conxita Marsol jura el nou càrrec com a cònsol major d'Andorra la Vella./M.B. (ANA)

207 punts del programa reunits en un pla d'accions 2016-2019

Com cada 28 de desembre després d'unes eleccions comunals, la parròquia de la Massana ha celebrat un concorregut i ple de familiars Consell de Comú per proclamar els nous càrrecs que comandaran la corporació els propers quatre anys. Es tracta d'un consell "paritari", ha destacat el cònsol major, David Baró, i amb un únic integrant a la minoria, Albert Esteve, degut a l'àmplia victòria de Ciutadans Compromesos davant de Demòcrates per Andorra el passat 13 de desembre. Tan bon punt es posi en marxa el nou equip comunal, el proper 1 de gener, els grans eixos de treball se centraran especialment en tres punts, tal com ha explicat Baró: la negociació de les transferències i competències, la creació d'un pla estratègic per a Pal-Arinsal i finalment la consolidació de les 207 accions que Ciutadans Compromesos portava al programa electoral en un "pla d'accions 2016-2019 de la Massana".

Per la seva part, l'únic membre de l'oposició, el demòcrata Albert Esteve, ha garantit bona sintonia de treball sempre que les propostes vagin "en benefici de la parròquia i del país". Aquesta bona sintonia s'hauria de donar en els punts prioritaris com són Pal-Arinsal i la reforma de les competències i transferències, ja que "portàvem un programa bastant similar", ha manifestat.

Els dos nous cònsols major i menor, David Baró i Raul Ferré, s'abracen després de jurar el càrrec /C.G. (ANA)

Vila encara amb il·lusió el "camí pedregós" que caldrà superar a Sant Julià de Lòria

El nou equip comunal de Sant Julià de Lòria, integrat pels membres de Laurèdia en Comú, ha jurat o promès el càrrec aquest dilluns al migdia. El cònsol major electe, Josep Vila, ha fet una crida a tots els consellers a treballar amb "tolerància, comprensió, coherència i perseverança", per tal de superar el "camí pedregós" amb què es trobaran aquests propers quatre anys. En el seu discurs d'investidura també ha volgut reconèixer els "encerts" de l'anterior majoria. Per la seva banda, la cònsol major sortint, Montserrat Gil, ha assegurat que "ha estat un honor treballar per Sant Julià aquests darrers quatre anys" i en relació a la gestió de Naturlandia ha assegurat que "segurament ho hauríem pogut fer millor, però també molt pitjor".

Qui serà cap de l'oposició, Joan Albert Farré, ha assegurat que "encarem l'etapa amb il·lusió" i amb la voluntat de "treballar pel bé de la parròquia des del nostre punt de vista i fent el que estigui al nostre abast". Tot i això, ha recordat els resultats tant ajustats que hi va haver a les eleccions per assegurar que "la parròquia està dividida".

Josep Vila jura el càrrec de cònsol major / G.LL.T. (ANA)

Marín inicia el segon mandat amb la gestió de l’aigua potable com una de les prioritats

Amb la sala de plens del Comú d’Escaldes-Engordany atapeïda d’amics i familiars, aquest dilluns al migdia, els dotze consellers que conformaran el nou mandat, han procedit al jurament dels seus càrrecs comunals. En aquest sentit, Trini Marín, que ha estat reelegida com a cònsol major de la parròquia, ha assegurat que “continuarem treballant amb la mateixa implicació dels darrers quatre anys” i tot i recalcar que “s’ha de continuar treballant en totes les parts de la parròquia i potenciar diferents departaments com ara el Social”, Marín ha destacat que “durant aquests quatre anys s’ha treballat molt intensament amb la gestió de l’aigua i es continuarà fent”.

Per la seva banda, la consellera a l’oposició del PS, Cèlia Vendrell ha comentat que “continuarem fent una oposició constructiva” i ha detallat que “el tema de l’aigua serà un dels que més vigilarem”. Quant al conseller a l’oposició de Ld’A, Marc Magallón, ha assegurat sentir-se “molt il·lusionat per poder servir a la parròquia” i ha apuntat que “intentaré anar al màxim de comissions possibles i dir de la millor manera possible tot allò que no em sembli correcte”.

El nou equip comunal d'Escaldes-Engordany / B.N. (ANA)
stats