"Volem pagar el deute, revifar Naturlàndia i després començar a fer polítiques de benestar"

El candidat de la plataforma Laurèdia en Comú insisteix en la importància d'endreçar les finances comunals –i, especialment el dèficit de Naturlàndia– abans de proposar inversions o projectes socials

J.d.
4 min
Josep Vila / J.D.

Andorra la VellaJosep Miquel Vila Bastida té 58 anys i és empresari. Va ser cònsol major de Sant Julià i interventor general de l’Estat. Encapçala una candidatura en forma de plataforma que aplega diferents sensibilitats, amb el suport de DA i dels progressistes. Dirigeix una llista que vol convèncer els més de 3.600 electors de Sant Julià per impedir que UL torni a fer-se amb la majoria.

Quines són les prioritats a la parròquia per als pròxims quatre anys?

La parròquia té un deute de 22 MEUR, ha perdut força, no té múscul financer. No té força per moure’s ni fer activitats. I ha perdut vida perquè ens estan tancant els comerços i ens estan tancant els hotels. Nosaltres, amb el benentès que cada any es destina un milió i mig a Naturlàndia de mitjana, que impedeix fer altres inversions, creiem que som capaços de gestionar-ho millor, que som capaços de concebre Naturlàndia perquè sigui per a la parròquia. Hem de fer que Naturlàndia doni vida al Comú millorant les finances per poder fer inversions socials, en joventut, en gent gran, en gent que té necessitats, tornar a recuperar un benestar per als lauredians.

Creu que la desviació hauria de ser la primera prioritat de la parròquia?

Aquesta no és una decisió que correspongui al Comú de Sant Julià. Entenc que el Comú serà consultat i hi tindrà veu, però la decisió és del Govern. Nosaltres demanarem que hi hagi fluïdesa i que hi hagi bona comunicació amb el poble, que ens permeti fer que l’entrada d’Andorra doni una bona imatge al país i a la parròquia. Fluida per a qui vulgui anar cap a Andorra i atractiva per a qui vulgui anar a Sant Julià.

S’ha de fer d’una manera coordinada amb el Govern, espero que el Govern ens ho demani i nosaltres de ben segur que ens posarem d’acord amb aquests condicionants. Tot i això, les prioritats del Govern les defineix el Govern. La conversa anirà lligada als dos conceptes esmentats.

També s’haurien de fer altres canvis, com l’accés a la carretera de la Rabassa, perquè té un pendent important que crec que supera el 12%. La plaça Laurèdia l’havíem definit més gran i important del que és ara. Pel que fa al vial, no farem campanya ni a favor ni en contra.

No el demanareu al Govern?

No. Nosaltres tenim un paper secundari, no tenim el paper principal. Què hi pintem nosaltres, aquí? No és una política territorial. Si ens demanen per les necessitats de la parròquia, són aquestes que teníem definides des de l’any 96, no negar el pas a la gent. Però som els actors secundaris i, si ens despistem, terciaris.

Quin projecte de futur proposa per a Naturlàndia?

Fer que el parc funcioni perquè doni vida a Sant Julià, acostar-lo d’un manera o altra, és una de les claus. La gestió és l’altra clau. Potser s’està gestionant bé alguna cosa, però altres no. Per exemple, hem d’equilibrar les despeses.

És el que ja vam fer una vegada, i ara ens torna a tocar fer: equilibrar les finances del Comú amb la finalitat de donar benestar als lauredians i permetre que tinguin les inversions socials que els hi corresponen. Entenem que la missió de Naturlàndia ha de ser donar vida a Sant Julià. Si s’emporta els cèntims del Comú i no dóna vida a la parròquia, hi ha un problema de projecció. El parc per a Sant Julià, perquè ara sembla que estigui contra Sant Julià.

Quin projecte de futur proposa per a la Universitat d'Andorra?

Jo vaig inaugurar la Universitat l’any 97. La vam projectar amb el senyor Bastida, era una empresa valenta i agosarada, però ens en vam sortir. Ha tingut èxit, ha anat funcionant i el projecte s’hauria de continuar. Intentarem millorar-la. La intenció hi és, però després cal tenir els cèntims. S'ha de fer una ampliació, s’ha de veure per on pot créixer.

Pel que fa als serveis de la parròquia, quines millores són necessàries?

Això ens costarà anys. Tenim temps per redefinir les prioritats, però primer és capgirar, perquè tenim un dèficit crònic que no pot ser. Una vegada haguem aconseguit això es podran tornar a fer polítiques encaminades cap al benestar a Sant Julià.

Estem analitzant la vida diària de la gent. Hi ha algunes mancances socials. Crec que alguna cosa més podem fer per a la gent gran i per als nens alguna cosa tocarem. Ho anirem explicant durant la campanya. Però, en resum, pagar el deute, revifar Naturlàndia i després començar a fer polítiques de benestar.

Com creu que s'han de reformar les competències i el sistema de transferències?

Les competències han d’anar acompanyades dels ingressos per exercir-les. S’ha de buscar aquest equilibri. Les decisions les ha de prendre qui és més eficaç i més eficient.

Hi ha coses que és millor que les fem cadascun de nosaltres a casa seva. La paella és millor que la fem els set que no que cadascú sigui a casa seva fent una paella. Eficaç, per què? Perquè qui cuini per un cuinarà per als set i és gairebé el mateix. I eficient, per què? Perquè si comprem, comprem per als set. En canvi, si hem d’anar al lavabo, cadascú hi ha d’anar a casa seva, no hi podem anar l’un per l’altre.

EL CANDIDAT EN PRIMERA PERSONA

Quan i gràcies a qui va entrar per primera vegada en política?

Vaig entrar en política quan vaig sentir la necessitat de millorar la qualitat de vida del meu poble.

Per què ha decidit presentar-se a aquestes eleccions?

Perquè entenem que podem fer que la parròquia funcioni millor i com que veiem que està amb un dèficit crònic, que es va endeutant i que no té vida, pensem que nosaltres li podem donar més vida i podem fer que torni a funcionar una mica la parròquia.

No es pot entendre la parròquia sense...

...Tot és important.

Quin és el seu racó preferit de la parròquia?

Canòlich.

Federació de parròquies o una sola Andorra?

Ni l’una ni l’altra, eficiència i eficàcia.

stats