L'aigua, la gran protagonista del debat escaldenc

Un altre dels temes que ha centrat el debat ha estat el futur de Vivand i l'acceptació ciutadana que ha tingut aquest projecte durant els darrers dos anys

B.n.
3 min
Un moment del debat d'Escaldes-Engordany a RTVA / DA

Andorra la VellaTens i ple de retrets. Així es podria definir el primer debat territorial d'ATV, que ha estat protagonitzat pels quatre candidats a cònsol major que encapçalen les llistes d'Escaldes-Engordany. Tal com era d'esperar, no ha estat fins a l'inici del segon bloc, moment en què s'ha tractat extensament la problemàtica de l'aigua a Escaldes, quan el debat ha passat a un altre nivell, donat pas a un ampli ventall de retrets dirigits directament al partit que es troba al capdavant del Comú.

Trini Marín, que en el primer bloc del debat, en què s'han tractat temes de gestió relacionats amb les competències i les transferències, s'ha mostrat força insegura i no ha estat capaç d'allunyar més de tres segons els ulls dels "apunts", ha iniciat el segon bloc defensant la gestió de DA envers els talls de subministrament i justificant el retard de la construcció del nou dipòsit a causa dels "quatre anys que hem trigat a deslliurar el terreny". En aquest sentit, Marín ha assegurat que "continuarem treballant", i per evidenciar aquesta posició ha anunciat un dels punts del programa on es detalla una aportació de capital a CAPESA per tal de costejar la construcció del tercer dipòsit.

Ràpidament, després d'una fugaç intervenció d'un David Pérez que tot i el nerviosisme inicial i les puntuals lectures de guió s'ha mostrat força segur de si mateix durant tot el debat, Cèlia Vendrell, la candidata que possiblement millor ha defensat el seu posicionament, malgrat l'extensió d'algunes de les seves intervencions, ha pres els comandaments de la situació i ho ha fet amb més contundència que mai. Així, la cap de llista del PS ha retret a Marín que "l'excusa de deslliurar el terreny és d'ara" i en aquest sentit ha recordat, no sense abans apuntar directament al govern actual, que "no pot ser que una mesura que ja es contemplava en l'any 1995 no s'hagi aplicat fins al 2015". Per la seva banda, Marc Magallón, que durant pràcticament tot el debat s'ha mostrat serè i segur en el seu discurs, ha evidenciat la crua realitat que pateix actualment la parròquia detallant que "amb els nous dipòsits s'aconseguirà un emmagatzematge d'aigua de 5.000 litres, mentre que altres parròquies com per exemple Andorra la Vella compten amb més de 15.000". D'aquesta manera, malgrat que tots els candidats han assegurat que el dipòsit és una part de la solució i en cap cas la mesura definitiva, Magallón ha estat l'únic que ha anat una mica més enllà i ha defensat, no sense haver d'escoltar les crítiques de Marín, l'embrancament amb la xarxa d'aigua d'altres parròquies com ara Andorra la Vella.

Així, d'entre les diferents propostes presentades per redirigir la situació actual de la gestió de l'aigua a Escaldes, ha destacat la mesura anunciada per Vendrell, que ha assegurat que en cas d'arribar al Comú, "treballarem per assolir el 51% de les accions de CAPESA, ja que considerem que aquesta empresa s'ha de gestionar des del Comú". Per la seva banda, el cap de llista d'SDP, David Pérez ha contestat a Vendrell explicant que "nosaltres només volem que el Comú sigui l'accionista majoritari". Òbviament, després d'aquesta declaració, la cap de llista del PS no ha trigat ni un segon a recriminar al candidat d'SDP que "ja ho som" i a demanar-li que "si us plau, m'hauria d'aclarir com creu que funciona el sistema d'una societat, ja que sense el 51% no hi ha possibilitat de gestió".

Durant el debat dels quatre candidats escaldencs també s'ha parlat de Vivand, Marín defensant el projecte i els altres matisant-lo i fins i tot proposant estudiar de traslladar-lo al Clot d'en Privat, com ha estat el cas de Magallón. Durant la primera part del programa, els espectadors també han pogut conèixer el posicionament de les quatre formacions sobre la qüestió de les transferències i competències. Mentre Marín ha defensat la necessitat de la solidaritat institucional i d'evitar tenir set andorres, el candidat de Liberals d'Andorra ha assegurat que Andorra és una federació de parròquies, la cap de llista del Partit Socialdemòcrata ha lamentat que un habitant d'Ordino i Canillo rebi molts més diners de les transferències del Govern que un ciutadà d'Escaldes-Engordany i el candidat d'SDP ha afegit que el Comú ha d'estar dos o tres nivells per sota del Govern.

stats