ENTREVISTA A JORDI TORRES

"Volem atreure empreses tecnològiques i d'I+D perquè facin reviure econòmicament Encamp"

El candidat d'UP+DA a Encamp vol crear un itinerari cultural al passeig de Mojácar i refer les voravies de l'eix principal de la parròquia entre l'Hotel Rosaleda i el prat de Sant Miquel

G.ll.t.
5 min
Jordi Torres / ANA

EncampJordi Torres és l'actual cònsol menor d'Encamp. Després de quatre anys fent tàndem amb Jordi Mas aspira ara a assumir la màxima responsabilitat del Comú per tal de donar continuïtat a la tasca feta els darrers quatre anys. Ho fa acompanyat per la fins ara consellera major, Esther París, i per tres consellers més que repeteixen, mentre que la resta de la llista s'ha renovat.

Quines són les seves prioritats per a la parròquia per als propers quatre anys?

Una de les nostres prioritats és acabar de desenvolupar l'acord amb SAETDE per tal que inverteixi a la parròquia. El full de ruta s'està acabant de definir durant aquest final de mandat, però el desenvolupament l'haurem de realitzar durant els propers anys. També tenim previstes un seguit de mesures per reactivar econòmicament el teixit comercial i empresarial de la parròquia.

Quines seran aquestes mesures?

Els darrers anys ens hem capficat massa en buscar una reactivació comercial, però és evident que amb la creació i la popularització dels grans eixos d'Escaldes-Engordany i d'Andorra la Vella no ens podem basar només en el comerç. És per això que hem de fer un gir de 180 graus en la nostra orientació econòmica. Encamp és atractiva pel sector serveis, ja que té una alta qualitat de vida, és segura perquè hi ha poc trànsit –hem d'aprofitar aquest fet positiu de tenir el vial- i tenim bons serveis, de manera que hem d'apostar per aprofitar l'obertura econòmica per atreure empreses tecnològiques i d'I+D. Si ens posicionem els primers, podem atreure empreses que s'ubiquin als locals buits i que, de retruc, facin viure el comerç i la restauració. Per aconseguir atreure aquest tipus d'empreses, hem de crear un programa d'ajudes per a nous emprenedors i crear bonificacions en taxes, especialment per a aquelles empreses relacionades amb les noves tecnologies. De fet, el nou clúster d'innovació i noves tecnologies, l'ACTINN, estarà emplaçat a Encamp, de manera que les reunions d'empreses o els congressos que es puguin fer, es realitzaran a la parròquia.

Quines són les prioritats en matèria d'inversió?

Hem de ser conscients que la capacitat d'inversió del Comú no és per tirar coets, i haurem de prioritzar molt bé. Un dels objectius és crear un itinerari cultural que uneixi els nuclis de les Bons, la Mosquera, el Tremat i el poblet d'Encamp a través del passeig de Mojácar. L'objectiu és arreglar-lo i dotar-lo d'un atractiu cultural. Un dels punts on s'haurà d'actuar és a la zona de les Bons, ja que l'accessibilitat no es gaire bona. També volem millorar les voravies de l'eix principal que creua el poble. Tot el projecte de millora val catorze milions d'euros, de manera que haurem de prioritzar. Inicialment volem fer un tram, el que va de l'Hotel Rosaleda al prat de Sant Miquel. Tot i això, si tenim disponibilitat econòmica per fer algun altre tram, ho farem.

Pel que fa als serveis bàsics, com ara l'educació o la sanitat, quines millores creu que cal implementar a la parròquia?

Al Pas de la Casa volem reformar l'escola bressol, ja que li cal un rentat de cara perquè estigui en millors condicions. A banda, sabem que des del Ministeri de Salut s'està treballant amb el sector mèdic del poble per tal de donar un nou ús al centre de salut del Pas i fer que sigui molt més aprofitable del que és. Estarem molt pendents d'això, ja que volem que prosperi i que la gent del Pas disposi d'un centre de salut amb un servei molt millor.

En matèria de mobilitat, es plantegen recuperar algun tipus de transport públic?

Es va suprimir el bus parroquial perquè tenia un cost molt elevat i molt poca demanda, de manera que transportar cada usuari acabava tenint un cost d'entre set i vuit euros. La demanda que hi ha actualment segueix sense ser prou elevada com per fer-ho viable.

En matèria de competències i transferències, quina serà la seva postura si tornen a governar?

Crec que el model que es va definir l'any 1993 era encertat i tenia coherència en aquell moment, però l'evolució del país i de la legislació han fet que hagi quedat obsolet. Les transferències cap als comuns es calculen en funció dels ingressos del Govern, i des del 93 cap aquí aquests han augmentat molt, a causa de les noves figures fiscals. Això ha fet que els comuns estiguem rebent una suma molt suculenta de diners que potser és desproporcionada en relació als serveis que estem oferint. Hem de ser conscients que això ha canviat, que el Govern ha de fer molts esforços per quadrar els pressupostos, i que els comuns, en canvi, potser ho tenim més fàcil gràcies precisament a aquestes transferències. És per això que haurem de trobar uns mecanismes que permetin que els comuns ens trobem còmodes i puguem fer front a les necessitats per donar servei als ciutadans, i el Govern no hagi de desemborsar grans quantitats de diners.

Els serveis socials, per exemple, creu que han de ser assumits pels comuns?

La competència és del Govern, de manera que és qui hauria d'assumir el cost. Ara bé, si per una qüestió de proximitat els comuns volen seguir prestant el servei, cal buscar una fórmula en què s'estableixi que la prestació va a càrrec seu, però que el cost l'assumeix el Govern.

EL CANDIDAT EN PRIMERA PERSONA

Quan i gràcies a qui va entrar per primera vegada en política?

L'any 2001 vaig presentar-me per primer cop, i va ser a unes eleccions generals on vaig anar de número dos del Josep Rodríguez. La meva família sempre ha estat molt vinculada a la política, i això em va animar a participar-hi. També vaig tenir l'empenta de l'Angelina Mas, que em va venir a buscar i em va apropar a l'entorn liberal.

Per què ha decidit presentar-se a aquestes eleccions?

Perquè portem quatre anys treballant, s'ha fet molta feina i se li havia de donar continuïtat. M'hagués encantat poder seguir amb el Jordi Mas durant aquest segon mandat, però per motius personals que entenc perfectament no ha pogut seguir. Ell mateix em va dir que si volia donar continuïtat al projecte, havia de ser jo qui em posés al capdavant.

No es pot entendre la parròquia sense...

Sense el món de la neu i SAETDE. Sense el poble del Pas de la Casa i per això hi posem tants esforços. I evidentment sense el poble d'Encamp, que cal reactivar-lo.

Quin és el seu racó preferit de la parròquia?

Potser està malament que ho digui jo, perquè hi visc, però un dels llocs més bonics de la parròquia és la dels Cortals.

Federació de parròquies o una sola Andorra?

Confio més en una federació de parròquies, però treballant tots en un mateix sentit i veient-ho com un tot. Aposto per una Andorra federal, però no per un model on tothom vagi a la seva.

stats