DA guanya a la capital i relega Cd'I a la tercera posició

Dels 4002 vots escrutats, 1.269 han estat per a DA+Independents, 996 per a PS+Independents, 904 per a Cd'I i 418 per a Sentit Comú. També s'han comptabilitzat 317 vots en blanc i 78 nuls

Ara Andorra
3 min
Conxita Marsol i Marc Pons celebren la victòria / B.N. (ANA)

Andorra la VellaDA+Independents ha guanyat les eleccions a la capital amb el 35,74% dels vots, desbancant d'aquesta manera a Cd'I que ha obtingut un 25,06% dels vots i passa a ser tercera força per darrera del PS+Independents que ha aconseguit el 27,61% dels vots. En quart lloc, ha quedat Sentit Comú amb l'11,59% dels vots. Així, dels 4002 vots escrutats, 1.269 han estat per a DA+Independents, 996 per a PS+Independents, 904 per a Cd'I i 418 per a Sentit Comú. També s'han comptabilitzat 317 vots en blanc i 78 nuls.

El Comú d'Andorra la Vella canviarà de mans a partir del 28 de desembre. El fins ara cònsol major, Jordi Minguillón s'ha vist superat pels demòcrates i els socialdemòcrates i passarà a l'oposició. Així, els nous cònsols major i menor seran Conxita Marsol i Marc Pons, que estaran acompanyats per Miquel Canturri, Mònica Codina, Maria Carme Nin, Ester Vilarrubla, Josep Antoni Cortes, i David Astrié. Els consellers a l'oposició seran Maria Dolors Carmona i Lídia Samarra, per PS+Independents, i Jordi Minguillón i Victor Pintos per Cd'I.

Marsol: "les portes del Comú estaran obertes per tothom"

La demòcrata Conxita Marsol s'ha mostrat visiblement il·lusionada i ha volgut agrair als electors el seu suport, a qui els ha dit que a partir d'ara “les portes del Comú estaran obertes per tothom, i a més, sortirem al carrer”. Marsol ha reconegut que les sensacions dels darrers dies eren molt positives, i “els ciutadans han sabut veure que hem treballat molt, l'esforç i el treball porten a l'èxit”.

Carmona confia fer una oposició "contructiva i responsable"

Per la seva banda, la socialdemòcrata Dolors Carmona ha fet una valoració positiva però ha reconegut que finalment no ha estat possible aconseguir la victòria. Tot i això confia que amb dos representants al Comú es pugui fer una oposició “constructiva i responsable”, i creu que els aproximadament 300 vots que distancien el PS de la primera força són els vots que han anat cap a l'altra força progressista. A més, Carmona ha aprofitat per criticar l'actual llei electoral que diu, “caldria una actualització perquè ofereix la governabilitat a aquells que guanyen per minoria simple”.

Minguillón es mostra decebut pel resultat

La tercera força al Comú de la capital està liderada per Jordi Minguillón, que no ha pogut revalidar el consolat i s'ha mostrat força decebut amb aquest resultat. Tanmateix, ha lamentat que els ciutadans hagin escollit una altra opció que no és la seva i ha felicitat els guanyadors, tot i això no ha volgut avançar valoracions perquè creu que és molt aviat, “els resultats s'han d'analitzar en els propers dies i treure les conclusions pertinents per poder seguir treballant en política”. La ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, que ha donat suport a la candidatura durant tota la campanya, també ha estat present aquest diumenge a la nit amb els candidats de Cd'I+Liberals per seguir l'escrutini.

Ferrer ha considerat que aquests resultats demostren que “hi ha alguna cosa que no hem sabut explicar bé o no hem fet bé, però farem l'anàlisi quan toqui”. A més, ha afegit que possiblement aquests resultats són deguts a “un intent de descrèdit cap a la meva persona”. Sobre el seu futur ha preferit no pronunciar-se, tot i que ha recordat que ella ja va posar el seu càrrec a disposició del cap de Govern.

Roca es pren el resultat com un aprenentatge

Finalment, el candidat de Sentit Comú, Delfí Roca, simplement ha fet seva una dita de Nelson Mandela que diu, “jo no perdo mai, o guanyo o aprenc”.

stats