Catorze vots segellen una fita històrica

Laurèdia en Comú obté una victòria històrica i desbanca UL del poder. L'emoció s'ha mantingut fins a l'últim moment quan finalment, la plataforma s'ha imposat a Unió Laurediana

Jordi Domingo / Maria Martí
3 min
Ladislau Baró, Gilbert Saboya i Josep Vila / J.D.

Andorra la VellaDia històric a Sant Julià. Finalment s'ha viscut la sorpresa, Laurèdia en Comú, la plataforma que aplegava diferents sensibilitats polítiques, com els demòcrates, membres d'SDP i Independents, ha obtingut un 50,36% dels vots, mentre que Liberals+Unió Laurediana s'ha quedat en el 49,64%. Un ajustat marge de diferència però suficient per fer un gir històric en una parròquia en què UL ha estat la força hegemònica durant vint anys. Dels 2.426 vots escrutats, Laurèdia en Comú n'ha aconseguit 991 mentre que Liberals + UL n'ha obtingut 977. També s'han registrat 393 vots en blanc i 65 de nuls.

Ha anat de poc, per això. Després dels 100 primers vots escrutats, Laurèdia en Comú guanyava de cinc i l’esperança il·luminava les cares dels membres de la plataforma aplegats a l’Hotel Folch de Sant Julià de Lòria. De seguida UL agafava la davantera, però la distància sempre era mínima. Catorze vots han marcat la diferència i han decantat la balança cap a Josep Vila i Julià Call, els nous cònsols major i menor, respectivament. "En realitat són set", explicava Farré, irònicament, perquè si set votants haguessin triat una opció diferent, ara estaríem parlant d'un empat.

La majoria dels membres de la plataforma que ha aconseguit la 'matxada' contra UL, però, eren conscients que la fita era complicada. En veure les actualitzacions de l’escrutini tan renyides asseguraven a la premsa que la distància s’aniria decantant cap a UL a poc a poc. De fet, amb el 53% escrutat, 1000 vots, la diferència era de només 46 paperetes per a Unió Laurediana. Més d’un entenia que hi havia possibilitats reals d’aconseguir la majoria al Comú i acabar sent conseller quan, tot i desitjar-ho, no ho tenia previst. Alguns, fins i tot, començaven a especular amb quines paperetes s’estaven comptant primer, si les de sobre o les de sota, perquè en obrir l’urna la giren sobre la taula…

Avançava l’escrutini a partir dels 1000 vots i Laurèdia en Comú retallava fins a una diferència de només 29 vots. Joan Vidal s’aixecava i assegurava que havia rebut una trucada del cap de Govern felicitant-los pels resultats. No ha sigut, però, fins que s'ha superat el 90% de l'escrutini que els de Laurèdia en Comú encapçalaven els resultats i esclatava l'alegria. Ladislau Baró i Gilbert Saboya s'abraçaven, apareixia el conseller general Carles Ensenyat i els responsables de comunicació de la campanya, es destapava el cava. Molts no s'ho creien.

El sistema electoral de les comunals és capritxós, però, i tot i la diferència tan estreta els de Laurèdia en Comú tindran nou consellers pels tres d'Unió Laurediana. Veus de Laurèdia en Comú insistien que això és “un abans i després en les victòries d’Unió Laurediana”, que tradicionalment ha arrasat a Sant Julià.

“Esperem no defraudar, esperem donar un canvi a la parròquia, que guanyi força” ha declarat un eufòric Josep Vila després de ser abraçat per pesos pesants de DA a Sant Julià de Lòria, com Ladislau Baró i Gilbert Saboya. Vila ha insistit que “jo m’esperava guanyar” però ha reconegut que “no se sap mai fins al final” i que donaran opcions als membres d’UL perquè opinin i que puguin col·laborar per tirar el poble endavant. Després de la celebració Vila ha avançat que es posaran aviat a treballar i que tot i que “és un repte important, és un repte difícil, ens en sortirem”.

La cara amarga de la nit electoral a Sant Julià ha estat per a Joan Albert Farré, el candidat d’Unió Laurediana, que ha estat acompanyat aquesta nit pel president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat. Farré ha reconegut que “encaixar una derrota mai és fàcil” però ha felicitat Vila i li ha desitjat que “tiri endavant el seu projecte”. Farré ha assegurat que encara no han decidit si demanaran un recompte dels vots, però que de qualsevol manera “això és un joc democràtic i el poble ha votat i sempre té la raó, cal acceptar-ho i tirar endavant”.

La candidatura que es va tancar el dia de la presentació de les llistes a les 11.17 hores del matí ha deixat a més d'un amb un pam de nas. Però el poble lauredià o, com a mínim, 991 persones, tenien ganes de canvi. La gestió de l'actual Comú ha passat factura. La campanada històrica l'ha viscut en primera persona un dels que van sonar a com a possibles candidats per liderar aquesta plataforma, tot i que al final no va tirar endavant la proposta, Ladislau Baró. Baró ha reconegut la victòria "excepcional" poc després de viure amb incredulitat els canvis en l'escrutini, que el feien tapar-se la cara a dues mans en senyal de sorpresa.

A partir del 28 de desembre el Comú canviarà de color i passarà a estar encapçalat per Josep Vila com a cònsol major i Julià Call com a cònsol menor, i acompanyats per Joan Visa, Joan Vidal, Josep Roig, Joan Gómez, Meritxell Teruel, Pedro Práxedes, i Francesca Barbero. La corporació la completaran tres consellers de Liberals+ UL: Joan Albert Farré, Rossend Duró, i Maria Servat.

stats