El mateix tracte per a tots els comuns

Les divergències polítiques no tenen cabuda per atacar iniciatives que busquen fer més atractiva la parròquia

La feina que estan fent les corporacions comunals per desestacionalitzar el turisme i aconseguir millorar les xifres de turistes fora de la tradicional temporada d'estiu és evident i està donant els seus fruits, mentre que en altres casos són projectes que s'han de materialitzar però que a priori facin molt bona impressió.

El que està clar és que Andorra té potencial i que l'atractiu que per si sol té la natura i el patrimoni cultural ha d'anar acompanyat d'alternatives i d'activitats que engresquin els turistes a desplaçar-se al Principat en un període en què la majoria de la gent mira cap al mar i la platja.

L'èxit del Roc del Quer és un exemple que s'ha de veure potenciat en un futur amb l'anomenat pont tibetà, una passarel·la que serà espectacular. La capital té al cap iniciar d'una vegada per totes la connexió amb el pic del Carroi, però aquest cop amb una sortida molt més cèntrica que ajudarà a potenciar l'atractiu del giny i que serà un primer pas important de cara a la unió amb les pistes de Pal on, s'ha de recordar, també s'organitzen activats de tota mena durant l'estiu, sense deixar de banda que la Massana s'ha convertit en un santuari per als amants de la bicicleta.

Sembla que a Andorra comença a implantar-se la mentalitat que cal fer coses, no esperar que el visitant arribi per si sol. Això s'ha acabat. L'experiència del  Cirque du Solei ha estat positiva i si la fórmula es considera esgotada s'haurà de trobar una alternativa que tingui el mateix nivell i qualitat.

Sant Julià de Lòria també continua treballant per aconseguir la seva proposta que ajudi a recuperar Naturlandia i totes les iniciatives que hi ha al seu voltant. De moment el ràfting es troba en una fase molt inicial i és difícil avançar si serà possible, mentre que la tirolina és l'atracció que el comú està decidit a tirar endavant perquè està convençut de la seva rendibilitat econòmica i del seu potencial per captar nous visitants per a l'ecoparc.

Però com tot allò que afecta a Sant Julià sempre hi ha un corrent crític, sovint promogut per interessos polítics, que posa en dubte qualsevol proposta que sorgeixi de la corporació. No entrarem aquí en qüestions polítiques ni en la falta evident de transparència de la corporació, que hauria d'entendre que segurament amb un esforç per respondre els interrogants aconseguiria a vegades apagar les crítiques intencionades que posen en dubte qualsevol iniciativa.

La qüestió mediambiental és important, i Andorra ha de tenir en compte aquest aspecte en tots els àmbits on es pot perjudicar la fauna i la flora, siguin estacions d'esquí, ginys mecànics o qualsevol instal·lació. El patrimoni i la natura és la riquesa més gran del país, i aquesta fórmula s'ha de defensar en l'àmbit nacional, no només en una parròquia o contra un comú.