Política 17/05/2019

Espot assenyala que només es modificaran els articles assenyalats pel TC

Des de Liberals es considera que ara s'obre “una oportunitat” per “reobrir el diàleg al voltant de la Llei de la Funció Pública

M. M. / M. F.
3 min
El cap de Govern, Xavier Espot, i el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, a l'entrada del Palau. / M. M. (ANA)

La Seu d'UrgellEl nou cap de Govern, Xavier Espot, té clar que s'han de modificar els dos articles declarats nuls pel Tribunal Constitucional de la Llei de la Funció Pública per adaptar-los a la Carta Magna, però no pensa anar més enllà. “Amb la modificació que precisi en major mesura tant el comitè tècnic de selecció com la jornada laboral salvaríem la inconstitucionalitat”, ha assenyalat, i les ha qualificat de “modificacions legislatives menors”.

Un cop vista la sentència del TC i al constatar que només assenyala dos articles, Espot entén que “l'estructura i les línies mestres de la llei han quedat validades”. És per això que no es planteja, en cap cas, fer alguna modificació més al text legislatiu durant la reobertura de la llei que haurà d'entrar, de nou, a tràmit parlamentari. Tot i això, com ja s'ha reiterat diverses vegades, ha deixat la porta oberta a retocar-la via reglament. “Si en el marc del desplegament reglamentari constatéssim que hi ha altres aspectes que han de ser retocats ho farem”, tot recordant que “s'ha de donar una oportunitat a la llei” ja que ha assegurat que amb el desplegament “s'evidenciaran avantatges que permetran poder desenvolupar una carrera professional dels treballadors públics”.

El PS ha posat sobre la taula que en la reobertura de la llei tornarà a plantejar les demandes que la passada legislatura van queda descartades, un punt que Espot assegura que “és molt legítim”, però ha recordat que els socialdemòcrates “no tenen la majoria suficient per fer prosperar totes les seves demandes”.

Liberals vol aprofitar per fer canvis

Des de Liberals d’Andorra, el conseller general Ferran Costa ha destacat la “satisfacció” per la resolució del Constitucional i ha afegit que creu que és “una oportunitat” per “reobrir el diàleg al voltant de la llei i establir l’entesa” necessària per fer altres modificacions. Costa ha incidit en el fet que ells en el seu programa electoral ja contemplaven que “cal modificar la llei” i quant a la manera com s’ha de fer, és a dir, si es pot fer via reglamentària tal com ha assenyalat Espot, ha manifestat que “de vies per esmenar la llei i donar sortida a les demandes [dels treballadors de la funció pública] n’hi ha moltes”, i ha emfasitzat que “el fons és el més important” i no tant la forma com aquestes modificacions es puguin tirar endavant.

Costa creu que ara s’obre “una molt bona nova oportunitat” perquè es puguin “posar en comú” les diferents demandes i punts de vista i treballar en aquells aspectes que des de Liberals consideren que “cal que la llei reculli”. D’aquesta manera, ha reiterat que cal treballar ara aquesta llei “amb consens, dialogant” i tenint en compte les qüestions que puguin ser aportades pels sindicats. Sobre quines serien les línies vermelles que haurien de posar sobre la taula els socis de govern, ha respost que encara no s’ha entrat a valorar de manera tan detallada els diferents dossiers i que, per tant, això s'haurà de tractar quan l'executiu ja estigui totalment conformat.

El conseller liberal Ferran Costa, atenent els mitjans aquest divendres al matí. / M. F.

El posicionament de terceravia

Qui, igual que el PS, també ha mostrat una posició contrària a la llei ha estat el president del grup parlamentari de terceravia, Josep Pintat. Més enllà de la sentència del TC, Pintat recorda que la seva formació ja va votar en contra de la llei la passada legislatura perquè “no és el text que necessita el país, no soluciona les divergències dins de l'administració, no encara els reptes de futur ni adequa l'administració a la seva dimensió”. Per això assenyala que més enllà de la modificació per fer que el text s'adapti a la Constitució, caldria replantejar de nou la llei i consensuar-la amb els sindicats, tot i que dubta que la nova majoria parlamentària a tres estigui oberta a fer-ho.

Visita al copríncep

El cap de Govern ha fet les declaracions a la sortida de la primera visita oficial que ha fet aquest divendres al matí al Palau Episcopal per trobar-se amb el copríncep mitrat, Joan-Enric Vives. De la trobada, que ha durat poc més d'una hora, Espot ha destacat que ha estat “molt cordial” i que ha servit per tractar en caràcter general “moltes qüestions” malgrat que no n'han abordat cap de concreta perquè la feina ara se centra en la formació del Govern, de la qual encara no ha volgut anunciar cap data però ja ha avisat que serà la setmana que ve. Espot també ha assenyalat que Vives li ha transmès “alguns consells” dels quals n'ha “pres nota”.

stats