Política 16/05/2019

El PS celebra la sentència del Constitucional

Vela anuncia que aprofitaran la necessària reforma de la Llei de la Funció Pública “per tornar a posar les demandes sobre la taula”

M. M.
2 min
La número dos de la candidatura del PS, Susanna Vela, durant la compareixença davant dels mitjans. / M. M.

Andorra la VellaTot i que el nou Govern tripartit encara no està configurat, ja ha rebut el primer revers fruit de l'herència de l'era Martí, en relació a la Llei de la Funció Pública. El TC ha tombat dos articles del text legislatiu vinculats amb la jornada de treball dels funcionaris i de la participació dels sindicats en el desenvolupament del text legals, on només se'ls hi donava el paper d'observadors. Una sentència que ha estat ben rebuda entre les files socialdemòcrates, ja que precisament havien estat el PS i L'A qui el mes de març van presentar el recurs davant de l'Alt Tribunal. “Satisfets perquè això obligarà al Govern a modificar la llei”, ha apuntat la primera secretària del PS i consellera general, Susanna Vela.

Quant a la modificació dels articles, els socialdemòcrates, igual que els sindicats, demanen que la jornada laboral es rebaixi a les 35 hores setmanals, enfront a les 40 actuals, i quant a la representació activa dels sindicats al Comitè Tècnic d'Organització Vela creu que és de “justícia” atorgar-los el paper actiu que fins ara no tenien, tal com reclama la sentència.

Més enllà dels articles assenyalats pel TC, Vela ja ha anunciat que el grup parlamentari del PS aprofitarà la reobertura de la llei i la nova entrada a tràmit parlamentari “per tornar a posar sobre la taula totes aquelles demandes i modificacions” que la passada legislatura no van prosperar. Entre aquestes demandes, en destaca la recuperació de la denominació de funcionari per a tots els treballadors de l'administració i no només per als cossos especials. “És una oportunitat important per tornar a discutir el text”, malgrat acceptar que la fita de derogar-la, que és el que havien proposat durant la campanya electoral, no es podrà assolir.

Unes demandes que haurien de tenir el suport d'altres formacions polítiques per tirar endavant i és en aquest punt que Vela confia que L'A “doni compliment a la paraula que van contraure durant la campanya” i que apuntaven la necessitat de modificar i, fins i tot, derogar la Llei de la Funció Pública. De moment, Liberals ha apuntat que farà aquest divendres les valoracions de la sentència perquè encara no ha pogut analitzar-la en profunditat. Cal recordar que en el futur Govern d'Espot, el ministeri de Funció Pública recaurà en mans liberals.

stats