Política 12/01/2018

Estira i arronsa sense acord al grup mixt

Malgrat diverses cessions per totes les parts, la reunió clau d'aquest divendres ha acabat amb el PS aixecant-se de la taula de negociació

M. M.
3 min
Els consellers d'UL+CC present a la reunió, xerrant durant una pausa de la reunió. / M.M.

Andorra la VellaDesprés de més de quatre hores de reunió i de més de tres propostes diferents sobre la taula, finalment la situació del grup mixt continua bloquejada i sense veure la 'fumata blanca'. Els consellers del PS han decidit aixecar-se de la taula de negociació, al considerar que no s'escoltaven les seves propostes i la resta dels assistents s'emplacen a aquest dilluns per realitzar una contraproposta i votar-la per majoria.

A les 9.30 hores d'aquest divendres, i amb la presència del síndic general, Vicenç Mateu (que és qui, de fet, ha estat l'instigador de la trobada), ha començat la reunió entre els membres escindits de Liberals d'Andorra (consellers d'Unió Laurediana i de Ciutadans Compromesos); els tres membres del Partit Socialdemòcrata; Víctor Naudi de Socialdemocràcia i Progrés; i la consellera independent, Sílvia Bonet. Tots ells al calaix del grup mixt, un grup ara mateix encallat ja que l'arribada dels consellers d'UL i CC n'ha alterat del tot el seu funcionament.

L'objectiu de la trobada era aconseguir arribar a un acord per definir la presidència i vicepresidència del grup i també establir el nou reglament intern, on s'esclareixen i es reparteixen les vicepresidències i presidències de les comissions parlamentàries i les representacions internacionals. La reunió ja es preveia llarga i feixuga, ja que les posicions inicials dels díscols liberals i del PS estaven molt allunyades.

Després de diverses cessions per totes dues parts i diverses propostes, en l'última que ha quedat sobre la taula els consellers d'UL i CC han ofert les sis vicepresidències i presidències de les comissions a la resta d'integrants del grup mixt, a canvi que Josep Pintat (que no ha estat present a la reunió) sigui el president d'aquest grup parlamentari, escollit per majoria. També els han ofert, a canvi d'aquesta condició, les representacions internacionals que corresponen al grup mixt.

Els socialdemòcrates han donat el vistiplau a la proposta, però a l'hora de repartir les presidències de les comissions legislatives del Consell General, els socialdemòcrates han demanat la presidència de la comissió d'Afers Socials, ara en mans de Sílvia Bonet, i la plaça a la delegació del Consell d'Europa, ara ostentada per Víctor Naudi. A més, per representativitat i seguint el criteri de la majoria, també han escollit la presidència de la comissió d'Economia i les vicepresidències d'Exteriors i Sanitat. Aquesta proposta no ha estat acceptada ni pels consellers d'UC+CC ni tampoc pel representat d'SDP ni Bonet, en considerar que “escombrava a la minoria i no hi ha motius per treure d'aquests càrrecs ni a Naudi ni a Bonet”, ha dit davant de la premsa al sortir de la reunió el conseller d'UL+CC, Carles Naudi. Cal recordar que tant el conseller d'SDP com la consellera independent han donat el suport explícit perquè Josep Pintat ostenti la presidència del grup mixt, sumant així set consellers dels deu que formen el grup mixt i possibilitant que sigui escollit per majoria.

Amb aquest gest, i en considerar que cap de les seves propostes eren escoltades, els conselles del PS s'han aixecat de la taula de reunió i han indicat que “decideixi qui hagi de decidir i ja ens direu com queda tot, vist que aquí tot es decideix per majoria”, ha expressat la consellera del PS, Rosa Gili. En vista de la situació, els set consellers que han seguit a la reunió han acordat elaborar una contraproposta al PS, acceptant el seu reglament i donant la vicepresidència del grup mixt al fins ara president i conseller socialdemòcrata, Pere López, però deixant a Víctor Naudi i Sílvia Bonet al Consell d'Europa i a la comissió d'Afers Socials, respectivament, que ara ostenten.

Aquesta proposta s'hauria de tornar a posar sobre la taula aquest proper dilluns, en una nova reunió dels deu membres del grup, on es preveu que es trobi la solució acordada definitiva o s'imposi la majoria, amb els cinc exlibreals més Naudi i Bonet, donant suport al nou reglament intern i fent Josep Pintat president del grup mixt. De la proposta que va demanar el PS per canviar el reglament perquè els escindits Liberals formessin grup propi, no s'ha posat ni sobre la taula.

stats