Política 09/04/2018

El PS recalca que l'informe europeu dels poders locals avala la proposició de llei sobre els comuns

López qualifica “d'escandalós i ostentós” l'increment del preu en l'adjudicació de les obres de Meritxell i ho posa com a exemple del poc poder que té la minoria comunal

M. M.
2 min
Els socialdemòcrates demanen millorar el funcionament dels comuns. / M. M.

Andorra la VellaEl Partit Socialdemòcrata continua veient fonamental una reforma dels ens comunals perquè l'oposició pugui estar “en igualtat de condicions” respecte els consellers de la majoria. Per reforçar la posició, els socialdemòcrates argumenten que l’informe definitiu del comitè de seguiment del Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d’Europa, concretament entre els punts 90 i 91 i del 103 i 106, s'alerta de la baixa representació de la minoria comunal respecte el percentatge de vot obtingut i també s'avisa de la poca antelació que té la minoria respecte la convocatòria de consells de comú, fet que dificulta la feina de control.

Arran d'aquests punts, els socialdemòcrates creuen que la Proposició de llei qualificada d'organització i funcionament dels comuns, que ells mateixos van presentar, queda avalada i demanen als consellers generals que la mirin amb bons ulls. Aquesta proposa l'eliminació de la figura del cònsol menor, que la distribució d'escons sigui proporcional al nombre de vots, que es regulin els salaris i el cònsol major tingui dedicació exclusiva, que les minories tinguin més suport econòmic i més accés a la informació, i que la reunió de cònsols tingui un marc legal que l'empari.

La proposició, però, ja va rebre el criteri desfavorable del Govern i tot fa pensar que la proposició quedarà tombada el proper 19 d'abril en sessió de Consell General. “Se'ns diu que ens volem carregar els comuns, i aquestes crítiques no tenen fonament”, ha defensat el conseller general i president del PS, Pere López, davant de les paraules abocades per alguns cònsols contra la proposició de llei socialdemòcrata. “Defensem que l'oposició ha de tenir mitjans perquè la seva feina pugui ser efectiva”, conclou.

El conseller general ha comparat tota l'estona que la minoria al Consell General té eines i procediments per fer-se escoltar, mentre que els consellers comunals no. “És quelcom de democràcia i no adoptar la llei perjudica els ciutadans”. Per argumentar-ho, López ha posat l'exemple de l'adjudicació de l'últim tram de l'avinguda Meritxell. “En tres dies s'han ventilat els tràmits, tot i patir una desviació pressupostària del 60% i tot i que la minoria en bloc hi està en contra”, ha remarcat el socialdemòcrata, que ha afegit que el que finalment s'ha pagat és “escandalós i ostentós”.

Suport al reconeixement de la capitalitat

Tal com ja va explicar la consellera de PS+Independents a Andorra la Vella, Dolors Carmona, els socialdemòcrates veuen amb bons ulls el reconeixement de la capitalitat d'Andorra la Vella, que es reclama en l'informe del Congrés de Poders Locals i Regionals. Per això, Carmona ha tornat a demanar a la cònsol major de la capital que faci efectiva la demanda i “no només es quedi en un gest de paraula”. Marsol ja va anunciar que la voluntat és que es faci una llei específica.

Informe del Consell d'Europa sobre el compliment de la Carta dels Poders Locals
stats