Política16/06/2017

Les ambaixades suposen un cost de 800.000 euros el darrer any

Els representants diplomàtics van percebre un total de 384.289 euros en concepte de salaris

Ana

Andorra la VellaUn total de 792.408 euros: aquesta és la quantitat que va destinar el Govern al manteniment del cos diplomàtic fora del Principat l'any 2016. Cal recalcar que aquesta xifra va referenciada a la tasca dels set ambaixadors que disposa el país actualment a l'exterior (costos derivats de la seva tasca i salaris).

Aquesta ha estat la resposta del ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, a la petició d'informació del conseller general liberal, Jordi Gallardo, al voltant de la despesa realitzada per l'executiu en cos diplomàtic des de l'inici de la legislatura. Uns costos que van elevar-se a 384.289 euros pel que fa a salaris i 408.119 euros en matèria d'habitatge, neteja, energia elèctrica, assegurances i desplaçaments.

Cargando
No hay anuncios

Actualment, Andorra disposa de set ambaixadors –cinc d'ells residents a l'estranger i dos d'ells que només realitzen viatges puntuals–. Els primers: Jaume Gaytan, ambaixador a Espanya; Cristina Rodríguez, ambaixadora a França; Maria Ubach, representant a la Unió Europea i als països del Benelux i Alemanya; Esther Rabassa, representant al Consell d'Europa; i Elisenda Vives, ambaixadora a l'Amèrica del Nord i les Nacions Unides. Tots ells van percebre 63.851 euros l'any 2016, el que suposa uns 5.320 euros al mes.

Pel que fa als representants diplomàtics sense residència a l'estranger trobem Jaume Serra, ambaixador al Vaticà i Portugal, i Enric Tarrado, representant a organismes oficials a Ginebra i diferents països del centre d'Europa. En aquest cas, els càrrecs van rebre una compensació de 15.600 euros l'any 2016, el que equival a uns 1.300 euros al mes.

Cargando
No hay anuncios

Un dels aspectes que Saboya ha remarcat és que els salaris dels representats són "únics, sense complement de destí ni dietes". Tot i això, si existeix un suplement en el cas que els representants a l'estranger tinguin infants a càrrec seu. En aquest cas, s'aplica un suplement per destí del 50% amb un primer fill i un 30% en el cas d'un segon.

Cal recalcar que aquestes dades pertanyen exclusivament a l'any 2016, atès que és l'únic exercici complet que s'ha tancat durant la legislatura actual. I és que aquestes xifres no corresponen al total de la representació diplomàtica del país, atès que únicament fa referència als costos derivats dels ambaixadors i el cos diplomàtic.