Política 15/01/2019

Bartumeu intueix símptomes de “feblesa” en el pacte PS-L'A

El líder progressita apunta que la situació "segueix igual" que abans de la trobada amb els liberals i que la nova proposta no ha arribat "ni l'esperem"

Miquel Margalef
3 min
Bartomeu

Andorra la VellaEl pacte a tres bandes entre PS, L'A i SDP continua molt lluny de materialitzar-se. Almenys així ho denoten les declaracions dels diversos caps visibles dels diferents partits. Si aquest dilluns el president del PS, Pere López, revelava que no tenia pressa per conèixer el contingut de la reunió mantinguda el dijous passat entre els seus actuals aliats liberals i la nova futura possible incorporació progressista, aquest dimarts el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, ha sentenciat que la situació preelectoral està igual que abans de mantenir la reunió amb L'A.

A més, ha tirat un dard a l'actual coalició entre socialdemòcrates i liberals, després que el partit de Gallardo truqués a la porta progressista: “No deixa de ser paradoxal que una vegada s'ha fet una coalició que es considera guanyadora [pacte PS-L'A] ara, a les portes d'anunciar candidatures, s'intenti ampliar-la, potser és un signe de feblesa i no deixa de res sorprenent”.

Bartumeu també ha explicat el contingut de la trobada amb els liberals i ha apuntat que la proposta dels 'blaus' va ser “tots contra DA”, un escenari que el líder progressista ha catalogat de “frontista”. “Nosaltres els hi vam respondre que mantenim la nostra postura d'unir ponts i no cavar trinxeres i si l'únic programa comú és fer fora els que hi ha això ja ho van fer amb nosaltres el 2011”; per tant, van rebutjar aquesta postura i van emplaçar als liberals a fer-los arribar una nova idea. “A dia d'avui, han passat cinc dies, i no hem rebut cap proposta ni l'esperem, no hi ha cap negociació en marxa”, ha volgut deixar clar, a la vegada que ha recordat que no baixaran al nivell de “poti-poti”, fent referència a declaracions i contradeclaracions.

En relació a quina proposta els podria seduir per plantejar-se el pacte a tres bandes, Bartumeu ha passat la pilota als liberals. “Nosaltres no hem demanat la reunió, quan ens ho expliquin direm si ens serveix o no”. Bartumeu també ha apuntat que amb les negociacions no hi ha personalismes. “Nosaltres no vam vetar ningú quan vam començar a parlar”, en referència a les negociacions que va engegar SDP a finals de l'any passat per intentar arribar un pacte amb L'A i PS.

D'aquesta manera, el líder progressista ha apuntat que segueixen treballant en el programa electoral i les candidatures, al mateix temps que ha apuntat que la trobada amb L'A “potser arriba tard i no es pot allargar massa si realment se'ns vol fer arribar una proposta”. Pel que fa al pacte a la llista territorial de Sant Julià amb DA, el candidat d'SDP a les eleccions, Josep Roig, ha apuntat que aquest proper dijous hi haurà una nova trobada amb tots els membres que conformen Laurèdia en Comú.

"No és el pressupost que necessita Andorra"

En un altre ordre de coses, la roda de premsa també ha servit per carregar contra el projecte de pressupost que aquest dijous passarà el primer tràmit amb el debat a l'esmena a la totalitat. “No és el pressupost que Andorra necessita perquè està molt lluny de donar resposta a les necessitat de la societat”, ha esgrimit Roig. El candidat progressista ha vaticinat que els números de DA estan condemnats a un escenari de desequilibri financer perquè “plantegen un volum d'ingressos inflat i poc realista i un increment de la despesa que no coincideix amb la contenció que es va prometre i que considerem necessària”. Aquest futur escenari, per Roig, comportarà “més endeutament” i una caiguda de les inversions reals, amb el un corresponent “fre a l'economia productiva”. Roig també ha vaticinat un increment dels impostos, si es continua amb aquesta “disbauxa en mans de DA”. Una posició que el conseller general, Víctor Naudi, defensarà durant la sessió de Consell General d'aquesta setmana.

stats