Política 27/11/2018

El síndic 'convida' l'oposició a signar la demanda d'urgència per modificar el reglament

Un afer que no està exempt de polèmica després de la demanda de DA que va fer plantar l'oposició en bloc

M. M.
3 min
El conseller general d'SDP, Víctor Naudi i el membre de la Comissió política nacional d'SDP, David Pérez, durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaLa nova proposta per modificar el reglament del Consell General ja està enllestida. Així s'ha comunicat des de Sindicatura d'acord amb les converses mantingudes entre tots els grups parlamentaris durant els darrers mesos, trobades que també han servit per treballar la proposta final. Ara el text ha d'entrar a tràmit parlamentari i rebre, si és que s'escau, futures esmenes. Però en vista que falten poc més de dos mesos i mig perquè acabi l'actual legislatura i després de mostrar la voluntat diverses vegades per part del síndic general, Vicenç Mateu, perquè s'aprovi abans que es dissolgui la cambra el nou text, Mateu ha demanat a majoria i oposició que tramitin la reforma en caràcter d'urgència.

“El text es voldria sotmetre a la consideració del ple abans del final de la present legislatura i, amb aquesta finalitat, es presentaria a tràmit amb petició de declaració d’urgència, fet que permetria tractar-lo en el període fora de sessions”. Així ho argumenta el correu electrònic que s'ha fet arribar als grups parlamentaris.

Una petició que no està exempta de polèmica. Malgrat que la modificació del reglament és quelcom que s'ha dut a terme de forma consensuada amb tots els grups, fa escassament un parell de setmanes l'oposició es va plantar en bloc davant de la demanda de DA, posteriorment validada per Sindicatura, perquè les tretze lleis a tràmit passessin a tenir caràcter d'urgència. En una roda de premsa conjunta els grups van titllar la mesura “d'electoralista, irresponsable, improvisada i passant el corró”. De fet, aquest dilluns tots els grups opositors han presentat un recurs a Sindicatura clamant contra la decisió d'admetre d'urgència les tretze lleis a tràmit.

Modificació minsa

De manera paral·lela a aquest afer, el conseller general de Progressistes-SDP, Víctor Naudi, ha carregat durament contra el contingut de la modificació del reglament. Considera que, precisament, el nou text deixa “els punts més importants al tinter”, com per exemple no aborda les “buits legals” en relació al procediment d'urgència que finalment ha tirat endavant. Els progressistes consideren que la proposta de modificació del reglament del Consell General “és precipitada, es tanca en fals i es deixa passar una oportunitat”. Però no només deixar d'abordar temes que per Naudi són importants, sinó que el nou text presenta “un retrocés” respecte a l'actual. Per això i també per coherència al recurs presentat a Sindicatura, ja ha avisat que no donaran suport a tramitar la reforma de manera conjunta i impulsaran esmenes, tot i que dubta que amb el temps que queda es puguin recollir.

El partit liderat per Jaume Bartumeu recalca que la modificació del reglament retalla els drets dels consellers en relació a l'accés a la informació, ja que “es facilita que el Govern es pugui oposar a trametre la documentació demanda o es podran excusar de forma justificada i més fàcil per obligar als consellers a consultar la informació en les dependències de Sindicatura o del ministeri corresponent”, ha explicat Naudi. El conseller general també considera que el text es deixa de definir sota quines condicions i en quins casos es podrà demanar la compareixença de privats en comissions parlamentàries, “es deixa un buit legal”. En aquest sentit, també denuncia que en aquells cassos que estiguin judicialitzats no es podrà demanar una compareixença davant d'una comissió, un aspecte que “també es tanca en fals” perquè des del punt de vista administratiu es poden necessitar unes explicacions extres, ha argumentat Naudi.

Tot i això, també reconeix que el nou text presenta millores respecte als comptes dels grups parlamentaris o soluciona problemes relacionats amb el grup mixt, on s'apunta que si no s'arriba a un consens la presidència seria rotatòria.

stats