Política 07/05/2019

Els comuns demanen assessorament per a la nova llei de la Funció Pública

La reunió de cònsols també ha servit per validar l'esborrany del text legislatiu de finances comunals

Agència ANA
2 min
Un instant de la reunió de cònsols mantinguda aquest matí al comú d'Encamp. / Comú d'Encamp

EncampEls set comuns han contractat un jurista perquè els faci un estudi i una proposta d'adaptació a la nova llei de la Funció Pública que el Consell General va aprovar poques setmanes abans d'acabar la legislatura passada, malgrat el fort rebuig dels sindicats. El text legal afecta amb alguns dels articles als funcionaris comunals, malgrat que hi ha altres punts, com per exemple l'aplicació de triennis o quinquennis, que és una potestat de cada corporació comunal.

Per tal d'adaptar-se a aquells nous preceptes legals, la llei dona de termini a les administracions locals fins al 31 de gener del 2020 i l'objectiu és que un cop es tingui aquest document acabat i, respectant al màxim les pautes donades, cada comú s'adapti tenint en compte les seves especificitats. “Hi ha preceptes que són d'obligat compliment i d'altres que es poden adaptar, la idea és unificar al màxim possible tots set comuns alhora que es respecten les especificitats de cadascú”, ha assenyalat Josep Àngel Mortés, durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols.

Entre un dels aspectes que cal regular, ha recordat Mortés, és el de la mobilitat del funcionariat entre administracions. “Com més homogeneïtzats estem, les condicions seran molt similars i el possible traspàs podrà ser el més fluid possible”. Per altra banda, la reunió de cònsols també ha servit per tractar un dels temes recurrents dels darrers mesos en aquestes trobades mensuals, que és l'esborrany de proposició per modificar la llei de finances comunals. Segons han avançat, els estudis ja estan acabats i els comuns ja han fet totes les aportacions que havien de fer i, per tant, ja estan en disposició d'entrar la proposició un cop es formi govern i arrenqui la legislatura. L'objectiu és que la llei pugui entrar en vigor el gener de l'any que ve i ha de permetre impulsar exempcions i bonificacions per als joves, d'habitatge i el comerç, entre d'altres.

El preu del lloguer va per llarg

A preguntes de la premsa, Mortés i la cònsol menor d'Encamp, Esther París, han informat que els set comuns ja han enviat part de les dades que la comissió nacional d'habitatge va demanar el novembre passat per saber el preu del lloguer, però que encara no s'han facilitat totes. París s'ha excusat dient que “no és evident” poder donar amb rapidesa aquestes dades a l'executiu i ha recordat que un cop s'hagin enviat totes l'administració central haurà de processar-les, fet que augura un horitzó a llarg termini. L'objectiu de recopilar aquesta informació és per tenir una fotografia del preu mitjà que es paga per al lloguer d'un habitatge segons cada carrer i barri de les set parròquies.

Per altra banda, els set comuns han validat atorgar una ajuda de 4 mil euros a l'associació Velles Cases Andorranes destinada a conservar i restaurar el vell Doge Fargo, que estava abandonat i es va rescatar el desembre passat.

stats