Política 25/07/2019

Pintat vol estar present com a observador en les negociacions per l'acord d'associació

Terceravia presenta una proposició de llei per tal d'assolir el dèficit zero en cadascun dels quatre anys de legislatura que venen

M. P. / C. A.
3 min
Els consellers generals del grup parlamentari terceravia + Unió Laurediana + Independents durant la roda de premsa. / C. A.

Andorra la Vella"El document es resumeix amb el que no va ser l'anterior legislatura, la transparència". Amb aquestes paraules, el president del grup parlamentari terceravia + Unió Laurediana + Independents, Josep Pintat, ha comparegut aquest dijous davant els mitjans de comunicació per detallar els punts del memoràndum que aquest dimecres va entregar al cap de Govern, Xavier Espot, per arribar a una entesa mitjançant un pacte d'Estat entre les formacions per l'acord d'associació amb la Unió Europea. Pintat ha recordat que, en aquest sentit, "l'anterior legislatura va ser molt convulsa amb la intervenció de BPA", que "ens va portar a una pèrdua de confiança" en l'executiu i es va evidenciar una "manca de transparència".

Per aquest motiu, Pintat ha desgranat els punts essencials que marca el document que va entregar a Espot. En l'escrit, es demana defensar l'interès general del poble andorrà; també s'indica que cada formació política ha de tenir independència i autonomia amb els seus programes, quelcom "important"; participar en totes les reunions que dugui a terme Andorra en relació amb l'acord d'associació; rebre tota la informació de la negociació (agenda, calendari, resum de trobades); dur a terme estudis d'impacte necessaris en tots els àmbits, que "entenem que són previs i preceptius"; poder proposar propostes de negociació i esmenes, "en el sentit que, en cas que no hi hagi entesa, guardar-nos el dret a poder-ho fer públic"; difondre a la ciutadania tota la informació que sigui d'interès general de forma veraç i de manera entenedora; formar part, en qualitat d'observador, a les negociacions, i aplicar el memoràndum presentat amb la màxima lleialtat institucional "i deixar-ho obert a què altres formacions polítiques ho puguin subscriure".

Per a Pintat, "aquesta és la forma d'avançar i de corregir aquesta manca de transparència que hi va haver en el mandat anterior". A banda, el president del grup parlamentari de terceravia ha anunciat que la formació rebrà una resposta d'Espot d'aquí a quinze dies, que serà quan "ens faran els comentaris escaients" i, de cara al setembre, es reprendran les reunions.

Prioritat: dèficit zero

D'altra banda, Pintat també ha informat que terceravia ha entrat una proposició de llei per a la modificació de la Llei de sostenibilitat de finances públiques, popularment coneguda com la Regla d'or, referent a la despesa màxima permesa en la qual s'introdueix el concepte de dèficit zero, que garantiria "una millor sostenibilitat de les finances públiques".

Així, ha recordat que la llei original del 2014 contemplava un nivell de despesa màxima permesa que s'obtenia en funció de les variacions del PIB i, alhora, "permetia introduir mecanismes per generar estalvis en moments de creixement econòmic i, en moments de crisi, permetia fer polítiques expansives". Aquest fet, amb l'anterior Govern, "no va ser així perquè la despesa va pujar".

Amb l'aprovació del pressupost del 2019, el mes de febrer, "el concepte es canvia i es permet fer una despesa màxima permesa que sigui al voltant de l'1% del PIB". Tenint en compte que el PIB a Andorra se situa actualment, i segons Pintat, al voltant dels 2.800 milions d'euros, això suposaria que "es permetria fer un dèficit màxim entorn dels 28 milions d'euros" i és per aquest motiu que terceravia pensa que "aquest no és el mecanisme, perquè entenem que toca racionalitzar i prioritzar la despesa".

Pintat ha argumentat que l'economia andorrana es continua assentant en els seus pilars tradicionals, i "sort en tenim", ha dit, ja que esdevenen la base que suporta tot el teixit productiu del país. "Si volem definir un model econòmic sostenible entorn d'aquests pilars, és important començar per racionalitzar la despesa", és a dir, assolir cada any de la legislatura vigent un dèficit zero.

Pregunta al Govern per la gestió financera

Pintat ha informat que el seu partit també ha entrat una segona demanda d'informació al Govern referent a la sostenibilitat de les finances públiques. En aquest sentit, ha comentat que "d'aquesta manera hem demanat, i crec que ha estat la primera vegada, el control d'oportunitat econòmica i el control d'eficàcia dels exercicis 2017 i 2018. Això ho hem demanat a base del 8,3 de la Regla d'or que contempla que s'hi han de rebre anualment al Consell. Aquesta demanada té com a objectiu saber com està la gestió, l'eficiència i l'economització dels recursos públics i cap a on es va", entre d'altres.

stats