Política 09/05/2018

El PS proposa la possibilitat d'allargar la baixa per maternitat més enllà de les 26 setmanes

Els grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat un total de 78 esmenes a la reforma del Codi de relacions laborals, entre les quals també es demana l'eliminació de l'acomiadament no causal

M. M.
3 min
Els consellers del PS, Gerard Alís i Rosa Gili, durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaEl Partit Socialdemòcrata (PS) demana, via esmena a la llei qualificada de relacions laborals, l'ampliació de la baixa per maternitat i adopció de les 16 setmanes actuals fins a les 26 (la proposta de llei demòcrata ja preveu l'ampliació de les 16 a les 20 setmanes). Tal com apunta la llei actualment i recull la proposta del PS, un cop passades les 5 primeres setmanes, destinades exclusivament a la mare en cas de part natural i on es cobra el 100% del salari, la parella pot decidir dels següents dies qui agafa la baixa, amb la possibilitat d'alternant-se al llarg d'aquest temps.

La novetat socialdemòcrata arriba amb la possibilitat d'allargar la baixa més enllà de les 26 setmanes a costa de reduint el salari un 25 o 50%, allargant les setmanes de baixa percentualment a la reducció escollida. “Es poden arribar a tenir 42 setmanes on es gaudeixi de la baixa cobrant la meitat del sou”, ha exemplificat la consellera general del PS, Rosa Gili. A més, l'esmena també obre la porta a què durant les setmanes de baixa la persona es pugui reincorporar a la feina reduint un 25 o 50% la seva jornada laboral, però cobrant el 100% del salari. “Una bona fórmula per la conciliació familiar i que no representa un sobrecàrrec per a la CASS, ja que s'acaba pagant el mateix, però estirant el pagament al llarg del temps”, ha defensat Gili.

Aquesta és només una de les 78 esmenes que el PS ha presentat a la proposició de llei qualificada de relacions laborals que impulsa el grup demòcrata i que contempla la revisió de l'actual Codi de relacions laborals. “La llei proposada per DA no és el nostre model i va en la línia de precaritzar i treure drets dels treballadors”, ha argumentat Gili, que ha apuntat que la proposta demòcrata és “un camp de mines contra els treballadors”. Davant la pregunta si creu que les esmenes poden ser escoltades per la majoria, la consellera ha explicat que de moment “no ens han tancat la porta a res” i s'ha acontentat apuntant que “si hi ha debat, ja serà positiu”.

Contracte laboral

En la línia de corregir el projecte de llei pel que fa als contractes laborals, els socialdemòcrates defensen l'eliminació total de l'acomiadament no causal. Però com que aquesta esmena té molt poques possibilitats de ser escoltada a la bancada de DA, els consellers generals han presentat un pla B. Aquest preveu que la compensació econòmica sigui més elevada en funció de l'edat que té la persona que és acomiadada, que s'hagi de pagar un mínim de dos mesos de compensació econòmica i un màxim de 27 mensualitats (la proposició de llei preveu que l'acomiadament lliure se saldi amb un pagament de 25 dies per any treballat i marca un màxim de 12 mensualitats). Pel que fa al preavís, el PS està d'acord en mantenir-lo en un mes, tal com marca la proposta demòcrata.

També esmenen que el contracte laboral no s'extingeixi als 65 anys perquè “hi ha gent que necessita continuar treballant a causa de les pensions baixes”, ha explicat el conseller general del PS, Gerard Alís. De la mateixa manera que els liberals, els socialdemòcrates també creen el contracte de teletreball per millorar la conciliació familiar. En relació a la bretxa salarial, als plans d'igualtat, i al llenguatge inclusiu, tal com demana Acció Feminista, els consellers socialdemòcrates insten al Govern a que faci aquesta feina. “L'executiu té les dades i els recursos per fer-ho i, si recullen les peticions, ens hi posarem a treballar”, argumenta Gili.

Finalment, el grup parlamentari també demana la creació explícita d'una excedència laboral per aquelles persones que obtinguin un càrrec públic o polític, que vagi lligada a la durada d'aquesta nova cadira.

stats