Política 14/07/2022

Retorna la figura del sometent sota el control dels comuns

Serà un cos de voluntaris que donarà suport en cas d'emergències

A. S. / M. F. (ANA)
2 min
La sessió del Consell General d'aquest dijous.

Andorra la VellaEl Consell General ha aprovat aquest dijous per majoria absoluta la llei qualificada de protecció civil amb el vot a favor de la majoria i Terceravia + Unió Laurediana + Independents i amb l’abstenció del grup parlamentari socialdemòcrata per la figura del sometent. L’objectiu de la llei és regular la protecció pública, així com regular els drets i deures dels ciutadans en situacions d’emergència no ordinària. El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ha remarcat la importància d’aquesta regulació per a la prevenció, ja que regular i planificar la protecció civil és una recomanació de l’Organització de les Nacions Unides per fer un país més segur. Els principals aspectes que estableix la llei és la centralització del servei d’emergències sota el número 112, la creació d’un centre nacional d’emergències i l’adaptació de la figura del sometent com un cos de voluntaris.

Per aquest darrer punt, la proposició de llei ha hagut de ser votada per parts a demanda del PS, per poder votar en contra “de la reconducció de la figura del sometent”, tal com ha manifestat el conseller general socialdemòcrata, Jordi Font. En el seu parer, aquesta figura tradicional no s’hauria d’haver reconduït, ja que “sempre ha estat una figura paramilitar”, la qual va romandre al Principat per “romanticisme”. En aquest sentit, ha reconegut que en la seva època, quan els comuns gairebé no tenien ni treballadors ni agents de circulació i hi havia una policia i un Cos de Bombers escàs, era necessari i important, però “ara ja no”. Tot i aquest aspecte, els socialdemòcrates han celebrat amb una gran satisfacció que la protecció civil tingui un marc legislatiu.

Rossell ha volgut aclarir que la figura del sometent té molts canvis i seran les ordenacions comunals qui nomeran els sometents de forma voluntària. A més, deixarà de ser un cos armat i esdevindrà un cos de voluntaris. En aquest punt, el ministre ha exposat que ell mateix havia estat sometent i que en cap cas va tenir la sensació que fos un grup paramilitar, remarcant que anava desarmat. “El sometent sempre ha estat una figura històrica i amb la llei el modernitzem i li donem les funcions que mereixen”, ha expressat, qüestionant-se per què al grup parlamentari socialdemòcrata els hi fan nosa “les coses tradicionals”.

En la mateixa línia, la consellera general Ester Molné, en representació de la majoria, ha recordat que amb la llei deroguen el decret dels veguers del 1984 que regulava la figura del sometent i l’adapten a la societat actual. A més, ha emfasitzat que tots estaran formats adequadament, per poder donar una millor resposta en situacions de necessitat o de catàstrofe. Cal recordar, que el Govern disposa de tres anys per unificar els números d’emergències sota el 112 tal com marca la llei, així com per crear el centre nacional d’emergències.

stats