Política 15/01/2018

Fi del “serial” al grup mixt: Josep Pintat president

El nou reglament s'ha aprovat amb el suport de set consellers, ja que els representants del PS no han assistit a la reunió ni tampoc han signat el nou text

M. M.
3 min
Silvia Bonet, Víctor Naudi, Joan Carles Camp i Josep Majoral durant la roda de premsa d'explicació de la decisió final. / M. M.

Andorra la VellaEl “serial” al grup mixt, tal com ho ha qualificat el conseller general de CC Joan Carles Camp, ha arribat a una solució final, després de més d'un mes d'estira i arronsa i diverses taules de negociació. Finalment, els cinc consellers exliberals, el conseller d'SDP, Víctor Naudi, i la consellera independent, Sílvia Bonet, han aprovat per majoria el nou reglament intern del grup mixt que defineix Josep Pintat com a president i Pere López com a president suplent. Aquest vistiplau s'ha formalitzat aquest dilluns al matí en una reunió on els tres consellers del Partit Socialdemòcrata (PS), malgrat estar convidats, han declinat l'opció d'assistir-hi i, per tant, no han signant el nou reglament.

El nou reglament, aprovat per majoria i amb la signatura de set consellers, i no per unanimitat com fins ara, també defineix les representacions internacionals i les comissions legislatives, element que ha centrat la discrepància i la discòrdia els últims dies de negociació. Tal com ja es va posar sobre la taula divendres passat durant la reunió, els consellers d'UL+CC han cedit tots els seus càrrecs (la presidència d'Economia, la vicepresidència d'Exteriors, la delegació a l'OSCE i a la UIP) al consellers del PS. Aquest gest, però, ha estat refusat pels socialdemòcrates que es quedaran, només, amb els càrrecs que fins ara ostentaven. Naudi i Bonet mantenen els càrrecs actuals.

La reunió d'aquest dilluns ha estat la continuïtat de la que es va dur a terme aquest divendres passat, i que va acabar amb el PS aixecant-se de la taula i indicant que “decideixi qui hagi de decidir i ja ens direu com queda tot”. I així s'ha fet. D'aquesta manera, l'última proposta dels socialdemòcrates, que acceptava Josep Pintat com a president del grup però que posava en mans del PS la presidència de la comissió d'Afers Socials, ara en mans de Sílvia Bonet, i la plaça a la delegació del Consell d'Europa, ara ostentada per Víctor Naudi, ha estat rebutjada. “No tolerem de cap manera que es menystingui la representativitat de les minories”, ha afirmat Camp respecte la proposta del PS.

“Per respecte a les institucions i a la feina que ha de fer el Consell General la situació ja no es podia allargar més”, ha indicat el conseller general d'SDP. Naudi també ha agraït el tarannà “dialogant” dels exliberals i ha recordat que els consellers d'UL+CC són els que renuncien a més càrrecs. Tot i això, també ha reconegut que li hagués agradat assolir una solució unànime. La consellera independent també ha subscrit les paraules del seu excompany i ha afegit que és “l'opció més estable de totes les que s'han proposat”.

Camp també ha explicat, davant de la premsa, que tenien una altra opció sobre la taula que, a més de fer Pintat president, mantenia les cadires de les representacions internacionals i les comissions legislatives de la mateixa manera com fins ara. “Malgrat que aquesta proposta també respectava els criteris de representativitat i proporcionalitat, el síndic ens va comentar que temia que es pogués portar al Tribunal Constitucional i, per sentit d'estat i per garantir el funcionament del Consell General, l'hem descartat”, ha dit.

Immediatament després de la presentació del nou reglament al Consell General, s'ha convocat una junta de presidents per aquest dimarts mateix i Pere López ja ha confirmat que hi assistirà en representació del grup mixt, ja que Josep Pintat, per raons personals, no hi pot assistir. En vista d'aquest gest i malgrat que els socialdemòcrates no han assistit a la reunió ni tampoc han signat el nou reglament, Camp ha indicat que espera que la situació per fi es normalitzi. La reunió de la junta de presidents d'aquest dimarts ha de servir per ratificar l'acord del grup mixt.

stats