Societat 01/06/2018

El TS condemna Naturlàndia a pagar 14.000 euros per un accident del 2011

Representa la primera sentència contra el parc per un incident al Tobotronc, però la direcció assegura que des del 2012 s'han adoptat mesures de seguretat

M. M.
3 min
Usuaris a punt de pujar a Tobotronc. / Arxiu ARA

Andorra la VellaLa sala civil del Tribunal Superior de Justícia (TS) ha condemnat a Naturlàndia a pagar 14.015,50 euros en forma d'indemnització a una menor que el 14 d'agost del 2011 va patir un accident a l'atracció del Tobotronc del parc que li van causar, sobretot, ferides a un peu. Tal com relata la sentència, en un dels revolts la menor va picar contra una barana protectora o amb una placa metàl·lica de subjecció dels rails i, en la següent contracorba, li va sortir part del cos (un dels peus) i fou subjectada i introduïda de nou a la vagoneta pel seu germà, alhora que va treure les mans per frenar i es va produir cremades. En el text es deixa ben clar que la nena complia tots els requisits exigits per l'atracció: anava amb el cinturó de seguretat ben cordat i circulaven a la velocitat adequada i de manera correcta, i malgrat això es va produir el dany.

La sentència, emesa el passat dimarts, culpa al parc per negligència lleu, apunta que el compliment dels “requisits reglamentaris no és suficient per excloure la responsabilitat de l'explotador de l'atracció”. Per aquest motiu, apunta que el dany produït “s'hauria pogut evitar” amb l'adopció d'altres mecanismes de seguretat. El tribunal posa alguns exemples: un sistema de retenció més eficaç que un simple cinturó de seguretat o el fet que els trineus gaudissin d'un petit carenat o d'un altre sistema de protecció dels peus. Amb aquestes noves formes de seguretat, el TS considera que “s'hagués impedit, no només la sortida del peu del trineu, sinó també de part del cos de l'usuari”.

Finalment, també recomanen al parc que instal·li càmeres en més indrets dels recorregut per tal de tenir un millor control o seguiment de l'evolució de l'atracció. D'aquesta manera, conclou que “amb l'adopció de les mesures de seguretat indicades els fets no haguessin tingut lloc”, i per això condemna el parc per negligències lleus. A més, tot i que el tribunal reconeix que tampoc hi va haver un compliment estricte del reglament, que obliga que un menor vagi acompanyat d'un adult, ho desestima perquè considera que no hi ha un vincle amb el fet que la menor es fes mal. La menor i el seu germà, que en aquell moment també era menor d'edat, anaven junts en la vagoneta.

Aquesta sentència arriba després que la Batllia en primera instància desestimés la demanda, i comporta la primera decisió dels tribunals en contra de Camprabassa, la societat que gestiona i explota el parc, per un accident al Tobotronc. I és que el parc acumula multiplicitat d'accidents, tal com recull un portal web, en la seva atracció més coneguda, l'últim aquest mes de gener quan una dona de 53 anys va sortir projectada de l'atracció, però en aquest cas l'accidentada no portava el cinturó de seguretat. Malgrat això, va al·legar que ningú li va explicar que se l'havia de posar i ha acudit a la justícia.

Millores al parc

Fonts de Naturlàndia, han volgut recordar que aquest accident va succeir el 2011, amb l'anterior direcció. També assenyalen que a partir del 2012 el parc es va actualitzar a nivell de seguretat. Concretament amb un major control de velocitat de la baixada, que s'han instal·lat noves càmeres a la cota 1.600 i 2.000, s'ha format al personal pel Tobotronc, s'ha reforçat la senyalització així com un major control del temps de sortida. També asseguren que hi ha revisions permanents de les instal·lacions i es dona més informació a l'usuari quan puja a l'atracció. El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, ja va insistir la setmana passada que el giny no necessita més mesures de seguretat.

stats