Societat 02/01/2019

2019: any d'eleccions, any de Copa del Món

A falta de comicis... l'any que entra en portarà dos; i també estarà marcat per la reforma laboral i la plena operativitat de l'aeroport d'Andorra-la Seu, entre d'altres

Clara Garnica
5 min
Des del desembre, el cens ha augmentat en 477 persones / ARXIU ANA

Andorra la VellaPassada la pàgina del 2018 ja de manera definitiva, arriba un 2019 que es preveu políticament carregat. Dues eleccions marcaran l'inici i la fi de l'any –les generals i les comunals–, que de ben segur que sacsejaran l'actual configuració tant del Govern i el Consell General, com dels comuns. El 2019 també es recordarà per la celebració de l'esdeveniment hivernal més gran que mai ha acollit el país: les finals de la Copa del Món d'esquí alpí.

A grans trets, i tot i que 365 dies donen per a molt, aquests són els principals temes que copsaran segur l'actualitat informativa del país. Per a la resta, haurem de deixar passar els dies...

1- Entrada en vigor de la reforma laboral, l'1 de febrer

L'1 de febrer entren en vigor tres lleis cabdals per al funcionament diari dels empresaris i dels treballadors: la de relacions laborals, la de mesures de conflicte col·lectiu i la d'acció sindical i patronal. Implica, entre d'altres, que el dret a vaga passarà a estar regulat a Andorra per primer cop a la història, o que sigui una mica més senzill crear força sindical a les empreses.

La que possiblement ha generat més polèmica i portarà canvis més destacats és la que modifica el Codi de relacions laborals, amb novetats pel que fa a les remuneracions que cobraran els treballadors que siguin acomiadats de manera improcedent (passaran a cobrar 31 dies per any treballat amb un màxim de 24 mensualitats, pels 45 dies amb un màxim de 30 mensualitats que es cobra en l'actualitat), l'ampliació de les baixes per maternitat i paternitat o un nou còmput per calcular les hores extres (es pagaran amb un increment que no podrà ser superior al 40% del salari fix, quan ara es podien arribar a cobrar al 75%).

2- Eleccions generals, el 7 d'abril

Si no hi ha canvis d'última hora pel que fa a l'aprovació del pressupost del 2019 –punt indispensable abans que no hi hagi cap convocatòria i es dissolgui el Consell General–, els ciutadans andorrans estan cridats a les urnes el proper diumenge, 7 d'abril, per tal de decidir la composició del nou Consell General que haurà de votar al cap de Govern. Un Govern on ja no hi serà Toni Martí, després de dues legislatures consecutives, i que Demòcrates per Andorra confia seguir ocupant sota el lideratge de Xavier Espot.

A les files socialdemòcrates, Pere López encapçalarà candidatura i a Liberals d'Andorra ho farà Jordi Gallardo. Els dos partits van separats tot i que estan tancant pactes a les llistes territorials, per fer front comú contra els taronges.

Progressistes-SDP volen presentar batalla amb l'aposta de Josep Roig, mentre que s'està gestant una anomenada tercera via encapçalada per Josep Pintat. També es parla d'una candidatura de Podem Andorra, així com una impulsada per un reaparegut Eusebi Nomen.

3- Copa del Món, de l'11 al 17 de març

El 2019 es recordarà com la primera vegada que Andorra acollirà unes finals de la Copa del Món FIS d'esquí alpí. Serà de l'11 al 17 de març i comptarà amb els 90 millors esquiadors del moment, en categoria masculina i femenina, que competiran en disciplines d'eslàlom, eslàlom gegant, supergegant i descens. Un esdeveniment de prestigi internacional que concentrarà tots els ulls del món de l'esquí alpí.

La competició es desenvoluparà a les pistes Avet i Àliga de Grandvalira, on s'esperen al voltant de 25.000 espectadors durant la setmana que dura la competició. Però l'audiència potencial, comptant les 60 televisions que tenen el dret d'emissió, és de 700 milions d'espectadors.

4- Un nou rumb per a l'aeroport d'Andorra-la Seu

Sembla que aquest any sí. S'ha especulat des de fa temps amb la plena operativitat de l'aeroport Andorra-la Seu per poder rebre vols comercials i connectar-lo amb les principals ciutats europees. Una situació que passa perquè rebi el permís per operar amb condicions meteorològiques adverses, fet que comporta la instal·lació del sistema GPS. Paral·lelament, el ministeri d'Interior espanyol està acabant de validar els permisos i necessitats perquè la instal·lació pugui rebre passatgers de fora de l'espai Schengen.

I tot això, si finalment es confirma l'anunciat pel ministre d'Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, i per l'ambaixador espanyol, Àngel Ros, serà una realitat a la primavera. Una excel·lent notícia per a Andorra, que almenys de moment és aquesta la seva instal·lació aeroportuària de referència.

Les proves d'aquest dimecres a l'aeroport / Aeroports de Catalunya

5- Preparatius de la Cimera Iberoamericana 2020

La gran cita amb els principals mandataris dels països iberoamericans tindrà lloc el 2020, però ja aquest any començarà a escalfar motors el gran repte d'organitzar una trobada política d'aquestes dimensions com és la Cimera Iberoamericana. I és que Andorra va passar a assumir, el novembre passat i fins que no finalitzi la cimera, la Secretaria Pro Tempore.

Aquest fet implica que el Principat serà seu tot aquest any de reunions de coordinadors nacionals iberoamericans, de responsables de cooperació, de ministeris, i també celebrarà fòrums i trobades sectorials entre entitats, el sector privat i la societat civil.

Així mateix, també aquest any organitzarà la 16a reunió de la Xarxa Iberoamericana d'Oficines del Canvi Climàtic.

6- Eleccions comunals, al desembre

Encara amb les eleccions generals a la retina, l'any 2019 es tancarà amb uns comicis comunals. Les administracions locals renovaran els seus consistoris, en alguns casos amb modificacions obligades de cònsols. A Escaldes-Engordany, Trini Marín no s'hi pot tornar a presentar, ja que ha complert dues legislatures. Igual que a la Massana, que haurà de buscar substitut a David Baró, i a Canillo, on no pot repetir Josep Mandicó. A la resta, poden haver-hi renovacions, tot i que el fet que prèviament hi hagi eleccions generals pot afectar els lideratges als comuns o les aliances entre partits, en funció de com vagin els resultats.

Demòcrates per Andorra tindrà com a objectiu mantenir la seva presència dominant a les parròquies (només trencada a la Massana), mentre que la resta de partits lluitaran per desbancar-lo del tro. A excepció de Canillo, on de moment no hi ha oposició, es preveuen situacions políticament interessants a totes les corporacions, sobretot pel que fa a possibles pactes i aliances per canviar el color polític actual de les administracions.

Ciutadans exerceixen el seu dret a vot durant les eleccions generals de març del 2015. / ARXIU ANA

7- El Consell de la Terra, 600 anys i celebració

Finalment, i durant tot el 2019, sentirem sovint la importància que el Consell de la Terra va tenir per al desenvolupament d'Andorra com a Estat, i el fet que es tracti d'un dels parlaments més antics d'Europa. Ho sentirem perquè precisament aquest any se celebra el 600 aniversari de la seva creació.

Per aquest motiu, el Consell General ha preparat al llarg de l'any diversos esdeveniments i accions per celebrar la posada en funcionament de la cambra. Per exemple, es publicarà un llibre amb il·lustracions de Pilarín Bayés i amb text de Joan Peruga per explicar la 'Petita història del Consell General', i també un llibre commemoratiu amb tot un recull dels debats, exposicions i fotografies que s'han dut a terme en el marc de la institució parlamentària. També hi haurà conferències entorn de la democràcia i la institució, l'exposició 'Orígens' de l'artista Joan Xandri, i una pròpiament dels 600 anys del Consell de la Terra.

La dissolució del Consell General a mitjans de febrer comportarà una aturada als actes de celebració, que haurà de reprendre i acabar de tancar qui lideri la nova composició parlamentària.

stats