Societat 12/10/2021

Escaldes-Engordany expressa els dubtes sobre l'ordinació de la vall del Madriu

La corporació ha encarregat un informe que veu que es donen més funcions a la comissió de gestió de la vall que les que li pertoquen

ARA Andorra
2 min
Els quatre cònsols de les parròquies que integren la vall, Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Encamp, moments abans de la roda de premsa

Escaldes-EngordanyEl comú d'Escaldes-Engordany ha manifestat els seus dubtes sobre l'ordinació reguladora presentada pels quatre comuns que conformen la vall del Madriu-Perafita-Claror i que entre d'altres regula l'accés a l'espai protegit. En aquest sentit, recorden que tal com "ja va manifestar al seu dia la cònsol major, Rosa Gili, als altres membres de la comissió de gestió de la vall del Madriu, el redactat de l'ordinació reguladora de la vall assolit entre els quatre comuns generava dubtes des d'un inici al comú d'Escaldes-Engordany". Per aquest motiu, afegeixen, la corporació va encarregar un informe jurídic sobre el text que li ha estat lliurat aquest dimarts i que que li ha generat "nous interrogants".

Així, des de la corporació comunal s'informa que l'informe jurídic encarregat pel comú sobre l'ordinació conclou que el text dona més funcions a la comissió de gestió de la vall que les que li pertoquen. Així afegeixen que segons el pla de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror, la comissió és un òrgan executor d'actuacions en règim de cooperació i coordinació entre els comuns. En l'ordinació, però, "s'observa una extralimitació en relació amb l'exercici de competències en diferents àmbits". És per això que l'informe assenyala que caldria revisar el contingut per delimitar el rol de la comissió adaptant-lo a la Llei del Patrimoni Cultural, al decret de declaració de la vall del Madriu-Perafita-Claror patrimoni mundial com a bé immoble d'interès cultural en la classificació de paisatge cultural, i al mateix pla de gestió (que és el text pel qual es va crear aquesta comissió), fan notar des del comú.

De fet, remarquen que l'informe jurídic "recorda que la col·laboració i coordinació dels comuns en la gestió de la vall no suposa cap transferència ni abandó de propietat dels comuns cap al Govern ni dels comuns entre ells, com tampoc suposa renunciar a l'exercici de les competències comunals sobre el propi territori". És més, des del comú destaquen que l'informe remarca que el pla de gestió recull que cada corporació comunal conserva les seves competències d'acord amb la Constitució i a la Llei qualificada de competències dels comuns.

En qualsevol cas, el comú d'Escaldes-Engordany manifesta que no ha canviat "en cap moment" els seus plantejaments i recorda que el posicionament en relació amb l'accés rodat a la vall "sempre ha estat i segueix sent la prohibició".

stats