Societat 24/02/2021

El Govern desmenteix haver rebut ofertes de cap país per adquirir excedents de vacunes

Reitera que se segueixen les vies internacionals concertades

ANA
2 min
Vacunes de Pfizer, llestes per subministrar.

Andorra la VellaEl Govern ha recordat aquest dimecres a través d'un comunicat que l'adquisició de les vacunes per fer front a la pandèmia del SARS-CoV-2 s'està fent per les vies concertades internacionalment. D'aquesta manera, l'executiu ha desmentit que s'hagin rebut ofertes d'excedents de vaccins de cap govern de cap país. Així, detalla que les ofertes rebudes fins a la data han estat d'intermediaris o distribuïdores de diferents farmacèutiques. Aquestes ofertes s'han descartat després d'analitzar-les detalladament, en tots els casos per part de les autoritats sanitàries, en concloure que la traçabilitat i l'eficàcia no quedaven garantides o que posen en risc les vies d'adquisició convencionals pactades.

L'executiu té tres vies obertes per l'arribada de la vacuna de la Covid-19. El procés d'aprovisionament del vaccí s'està duent a terme, d'una banda, a través dels acords bilaterals internacionals en què se segueixen les vies previstes perquè els estats tercers europeus (països de l'Espai Econòmic Europeu i petits països com Andorra, Mònaco, San Marino i el Vaticà) puguin rebre la vacuna al mateix ritme i de manera coordinada amb la resta d'estats de la UE. En aquests acords es deixa palès que no es generarà un lucre econòmic per a cap de les dues parts, i que les dosis se subministraran en consonància amb el percentatge de vacunació assolit pels països de la UE.

Així doncs, mitjançant aquest procediment, el Principat ha arribat a acords bilaterals tant amb Espanya com amb França. En aquest sentit, Andorra ja va rebre 2.000 dosis procedents d'Espanya el mes de gener i la segona remesa arribarà a inicis de març. Pel que fa al conveni amb França, els acords ja estan signats per tal de rebre-les tan aviat com el país gal estigui en disposició de facilitar-les.

La tercera via que Andorra té per aprovisionar-se de vacunes és el projecte Covax, promogut per l'OMS per assolir un accés equitatiu de les vacunes a tot el món. El Principat va signar l'acord al setembre per formar part d'aquest sistema, que assegura mitjançant el sistema de compra GAVI, que tots els participants reben en igualtat de condicions les dosis.

Pel que fa a la marca de vacunes que es reben, les subministrades a través d'Espanya són de la marca Pfizer/BioNTech, mentre que les que arribaran via França seran de la farmacèutica Moderna. Els vaccins adquirits a través del projecte Covax seran una primera remesa d'Oxford/AstraZeneca, per bé que després se'n facilitaran d'altres farmacèutiques a mesura que es vagin aprovant pels organismes reguladors.

stats