Societat 31/01/2021

Permesos els desplaçaments a Occitània des d'Andorra sense PCR per motius justificats

Per a la resta de viatges caldrà presentar una prova negativa

ANA
2 min
La frontera del Pas de la Casa en una imatge d'arxiu.

Andorra la VellaEls residents d'Andorra podran desplaçar-se a Occitània sense necessitat de presentar una prova negativa per raons degudament justificades de salut i situacions mèdiques o en el cas del trànsit dels alumnes i estudiants.

Per als desplaçaments que no responguin a aquests motius, s'exigirà la presentació d'un test virològic negatiu seguint les disposicions establertes per les autoritats franceses. En aquest sentit, l'executiu ha sol·licitat a França que inclogui les proves TMA, la tecnologia més habitual emprada a Andorra, amb les mateixes consideracions que altres tipus de proves (PCR).

Des del Govern es destaca que el contacte amb les autoritats franceses ha estat constant durant tota la crisi sanitària. Així mateix, tot i que en les restriccions decretades aquest diumenge no s'ha aconseguit l'assimilació completa sol·licitada entre ambdós territoris, donat el context sanitari crític actual i el fet que les mesures sanitàries adoptades al país veí són més estrictes que en el territori andorrà, el Govern agraeix a França que s'hagin tingut en compte les especificitats del Principat.

Restriccions a França

Per la seva banda, el ministeri d'Afers Exteriors de França ha fet públic un comunicat on recorda que, a partir d'aquest diumenge, qualsevol viatger d'onze anys o més que vulgui arribar a França des d'un país de la zona europea (Unió Europea, Andorra, Islàndia, Liechtenstein, Mònaco, Noruega, San Marino, Santa Seu i Suïssa) té l'obligació de presentar una prova PCR negativa amb un màxim de 72 hores d'antiguitat prèvies a la sortida, sigui quin sigui el mitjà de transport (aeri, marítim o terrestre).

En l'escrit del ministeri d'Afers Exteriors francès també s'assenyala que qualsevol entrada i sortida de França estarà prohibida sempre que no s'acreditin motius personals o familiars imperatius, motius d'emergència sanitària o per complir amb les tasques professionals. Per tal d'acreditar aquests motius, s'ha posat a disposició de la població l'enllaç https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage.

Cal recordar que queden eximits d'aquestes obligacions els transportistes, els treballadors transfronterers i els residents de zones de vida frontereres en un radi de 30 quilòmetres. A més, també es posa en relleu que, a l'arribada a França, es recomana un aïllament de set dies i, a continuació, sotmetre's a una segona prova PCR per descartar cap infecció.

stats