Societat 12/10/2021

L'operació sortida genera cues quilomètriques

ARA Andorra
2 min
Cua de sortida per la frontera sud, aquest dimarts a les 13h.

Andorra la VellaPoc s'ha equivocat el servei de Mobilitat en les previsions relacionades amb l'operació sortida per als aproximadament 50.000 vehicles que han visitat el Principat durant l'espanyol pont de quatre dies del Pilar. Durant la roda de premsa de dijous ja s'anunciava que els dies amb la circulació més fluïda al país serien aquest dilluns i dimarts -per la coincidència dels visitants amb els residents que han tornat del cap de setmana- i que aquest dimarts entre 8.000 i 10.000 vehicles sortirien per la frontera del riu Runer.

Des de les 10h, el trànsit ha començat a ser fluid al centre del país i a la frontera sud. Des del migdia, Mobilitat anunciava una circulació “densa” tant a la sortida del país com a cèntrica avinguda Tarragona. També la Massana, en sentit sud, ha patit aturades. Fins a les 17h, en espera que el trànsit de sortida s'intensifiqui encara més a la carretera general 1 a mesura que passi la tarda, la principal retenció s'ha produït cap a les 13h, quan la cua de vehicles, tot i no estar parats, arribava des de la frontera fins a Sant Julià. A l'hora de dinar, la cua era de dos quilòmetres.

Fins a les 19 hores d’aquest dimarts han sortit del país més de 13.000 vehicles, dels quals la gran majoria, un 64,9%, han estat espanyols. Els turismes francesos representen un 20,2% del total, els andorrans un 12,6% i els d’altres nacionalitats un 2,3%. Pel que fa a l’entrada, durant aquest dimarts han accedit a Andorra prop de 7.900 vehicles, dels quals més de la meitat continuen sent espanyols (50,6%), seguits dels francesos (27,2%), andorrans (19,5%) i d’altres nacionalitats (2,7%).

Més enllà de les dificultats per circular pel centre del país i per trobar aparcament, l'increment notable de vehicles a la xarxa viària no s'ha traduït en un augment important d'accidents. Cal destacar el d'aquest dilluns a la tarda al túnel de Ràdio Andorra, que va dificultar la circulació des de l'entrada sud d'Encamp fins a la Bartra, i un altre aquest dimarts a la rotonda del KM0, que també ha generat retencions importants.

El departament de Mobilitat preveu que l'operació sortida finalitzi a les 22 hores.

Trobada d'AndRail amb el cap de Govern

No és novetat que en cada jornada en què el Principat registra cues d'entrada i sortida, amb les pertinents queixes per part dels conductors, la plataforma pel ferrocarril a Andorra AndRail aprofita per reivindicar l'arribada del ferrocarril al país.

Aprofitant el col·lapse d'aquests dies, els representants d'AndRail han informat que aquest dimarts han mantingut una reunió amb el cap de Govern, Xavier Espot, que ha servit per parlar de la postura de l'executiu respecte de l'arribada del ferrocarril.

Els impulsors de la plataforma asseguren que "el tren és la solució de mobilitat que necessitem" i, per tant, "és l'hora d'estudiar i fixar els objectius que volem assolir". És per això que han posat en relleu que "s'estan iniciant passes" per fer possible l'arribada del giny al país, per la qual cosa s'esperen noves trobades amb el Govern.

Trànsit dens a l'avinguda Tarragona a Andorra la Vella, aquest dilluns.
Captura des de les càmeres de Mobilitat, aquest dilluns.
stats