Societat 22/05/2019

Nova pista i telecadira al Pla de les Pedres per al proper hivern

Grandvalira reactiva l'habilitació d'una zona que permetrà oferir una nova entrada a l'estació, tot i que de moment no contempla zona d'aparcament

Miquel Margalef / Clara Garnica
3 min
La silueta de la nova pista ja s'observa. / M. M. (ANA)

EncampAcabada la temporada d'hivern i tancades les pistes, la feina no para per a les estacions del país. Saetde, la societat explotadora de Pas de la Casa-Grau Roig, finalment ja està treballant de forma activa en la construcció del nou telecadira i pista a la zona del Pla de les Pedres, a tocar de Bordes d'Envalira i de la zona de 'freestyle' del Peretol, ja en terreny encampadà. Suposarà una entrada a Grandvalira, que feia molt temps que estava sobre la taula, i implica allargar l'actual telecadira del Pla de les Pedres uns 700 metres, per la part de baix, fins a l'anomenat Planell del Moretó, i obrir una pista fins a la nova zona d'embarcament del giny.

Des de fa uns dies les obres ja estan en marxa (que havien quedat ajornades al novembre) i els operaris treballen a la zona retirant arbres per permetre la construcció del giny, començant a posar les pilones, així com també l'habilitació per a la nova pista, ubicada entre el Planell de la Palanca i els Fangots de Moretó, i que anirà per dins del bosc. La pista comptarà amb canons de neu artificial, que també estaran llestos de cara al proper hivern.

Fonts de Saetde han confirmat que s'està treballant sota terminis i que l'objectiu és poder oferir la zona als esquiadors ja aquesta propera temporada d'hivern. Caldrà aturar les obres unes setmanes, concretament fins al 15 d'agost, per temes mediambientals relacionats amb la protecció del gall de bosc, però és una suspensió ja contemplada en els 'timings' de l'obra civil.

El nou remuntador, que permet connectar amb el Funicamp, es troba a pocs metres del telecadira del mateix nom explotat per Ensisa, i quan es va construir, ja es va deixar preparat per si en un futur es decidia allargar-lo fins a peu de pistes. De fet, el màxim accionista de Saetde, Joan Viladomat, ja havia manifestat diverses vegades la intenció de crear aquest nou accés, el quart per als sectors Pas de la Casa-Grau Roig enfront els tres que té actualment Ensisa. A més, oferirà una segona via de sortida als esquiadors, afavorint el retorn des de les pistes en cas que el telecadira del Cubil no estigui operatiu.

Amb tot, fonts de Saetde han informat que inicialment les obres no contemplen zona d'aparcament, el que implicaria un accés de majors dimensions, però sí que s'hi podrà accedir des de Bordes d'Envalira i de la zona del Peretol. Igualment els que viuen a la zona podran arribar esquiant.

La silueta de la futura pista i a la part de dalt a la dreta es poden observar els dos telecadires ja construïts del Pla de les Pedres, el de Saetde i el d'Ensisa. / M. M. (ANA)

El projecte s'ha pogut tirar endavant tot i que el mes d'octubre passat Saetde es veiés obligada a aturar les obres de construcció per les nevades avançades i també per falta de permisos procedents del ministeri de Medi Ambient. Les obres també s'han pogut posar en marxa gràcies a l'acord signat entre el comú d'Encamp, Saetde i Funicamp en què l'administració cedia part dels terrenys de Concòrdia a la societat explotadora durant cinc anys per permetre la construcció del giny.

En aquest acord, es recollia que les obres de construcció podien arribar a costar un màxim de 3,5 milions d'euros. En aquesta zona baixa, gairebé a tocar del riu, també hi ha previst que s'hi instal·li un nou teleesquí, però encara s'està pendent de permisos. L'objectiu de la societat és oferir més quilòmetres esquiables i més desnivell, en una zona especialment atractiva pel fet de transcórrer dins del bosc.

stats