Un dels treballadors afectat pel suposat abús laboral busca un acord amb l'empresari per cobrar els honoraris

També està intentant regularitzar la situació laboral per poder treballar al país i no haver de tornar a Colòmbia

Després de l'explosió mediàtica que va tenir el cas d'un possible abús laboral per part d'un empresari del país contra quatre treballadors estrangers, el Govern està flexibilitzant i facilitant recursos als afectats perquè puguin regularitzar la situació laboral, una posició força diferent a la que l'executiu va tenir al principi del cas. “Crec que el rebombori i la pressió que es va generar ha fet canviar la posició inicial, ara més amable”, ha constata un dels afectats a l'ARA Andorra, que ha volgut mantenir l'anonimat. Tal com ha relatat aquest mateix implicat, dies després d'abandonar Andorra forçat pel termini de vuit dies per regularitzar la situació va decidir tornar al Principat amb dos objectius: aconseguir una feina i obrir diligències contra l'empresari que regenta una cafeteria amb forn i restauració a Escaldes-Engordany i la Massana.

Malgrat que l'avís dels vuit dies per regularitzar la situació ja ha caducat, l'administració li ha atorgat el permís de visita de tres mesos perquè pugui intentar buscar feina i així regularitzar la situació administrativa sense papers, que actualment pateix. “He tirat currículums i aquesta setmana tinc algunes entrevistes”, ha explicat més esperançat. Tot i això, constata que en cas que no pugui trobar feina la idea és tornar al seu país d'origen, Colòmbia. Aquesta situació va en la línia del que el Govern va explicar a finals de la setmana passada, quan va informar que una de les persones afectades pel cas ja havia aconseguit trobar una nova feina. En total aquest afer implica directament tres treballadors colombians i un de brasiler.

Pel que fa al segon objectiu, l'implicat es va posar en contacte amb el Govern per demanar un advocat d'ofici i poder iniciar tràmits contra l'empresari, que suposadament l'ha explotat laboralment. Aquest advocat ha estat concedit per l'executiu i ja hi ha hagut una primera trobada entre tots dos. El lletrat ha acordat amb l'afectat intentar arribar a un acord amb l'empresari abans d'obrir la via judicial. La finalitat és aconseguir cobrar, com a mínim, els honoraris que el treballador no ha cobrat mai pel temps treballat a l'empresa. En cas de no aconseguir aquest pacte si que s'actuaria per la via del judici. “Crec que soc l'únic dels quatre implicats que ha decidit iniciar aquest tràmits contra l'empresari”, ha dit.

Cal recorda que a més d'aquesta via, el cas també està en coneixement del ministeri fiscal i hi ha oberts dos procediments administratius. Per una banda, el Servei d'Immigració investiga el cas per possible contractació il·legal de treballadors i un altre per part del Servei d'Inspecció de Treball per incompliment del codi de relacions laborals. La multa contra l'empresari podria ascendir fins als 20.000 euros.